Annapurna Trail.
Volledig scherm
Annapurna Trail. © Ruud Sep

Man (31) uit Geldrop sterft tijdens wandeling in hooggebergte Himalaya

GELDROP - In het Himalayagebergte in Nepal is de 31-jarige man uit Geldrop omgekomen tijdens een trektocht. Het lichaam van de man wandelaar werd zaterdag aangetroffen in het gebied rond de Annapurna, één van de hoogste bergen ter wereld. Ook zijn gids Ajay Dhakal (25) is dood gevonden.

Het duo vertrok op 20 februari voor een trekking in het Annapurna gebied, een tocht waar veel wandelaars zo’n 11 dagen voor uittrekken. Vijf dagen na het vertrek belde gids Dhakal met zijn baas omdat ze de bergpas Thorong La (5.416 meter) niet konden passeren vanwege het slechte weer. Op 26 februari zou Dhakal nog contact hebben gehad met zijn familie. Daarna heeft niemand nog iets van Dhakal gehoord. Dat staat op de website missingtrekker.com, een pagina waar informatie over  vermiste wandelaars uit Nepal wordt verzameld.

Lawine

Toen bleek dat ze niet verder konden lopen, zouden de Nederlander en zijn gids via dezelfde weg terugkeren. Ze zijn nooit aangekomen bij het kamp waar ze werden verwacht. Vrijdag werd het lichaam van Dhakal aangetroffen bij de resten van een lawine nabij een klif. Een dag later werd ook de 31-jarige man uit Geldrop gevonden.

Vermoedelijk stierven de Nederlander en zijn gids nadat ze door een lawine werden gegrepen, het gebied rondom de Annapurna had vorige week te maken met zware sneeuwval.

,,Het gebied rond de Annapurna is prachtig met adembenemende uitzichten’’, zegt Robin Baks, directeur van Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), die zelf ook in het gebied rondom de Annapurna is geweest. Volgens Baks staat de trekking die de man gedaan heeft te boek als toegankelijk. ,,Het is niet heel hoog, en je kan overnachten in lodges. Daarom is het ook populair onder veel wandelaars.’’

De Annapurna trekking wordt zelfs gedaan door backpackers zonder gids. De Nederlander koos ervoor om wel onder begeleiding de bergen in te gaan. ,,Hij is verstandig geweest, maar toch is het tragisch afgelopen. Hij was op de verkeerde tijd op de verkeerde plek.’’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de familie van de omgekomen man zo goed mogelijk wordt geassisteerd.