Man probeerde slachtoffer in Nuenen te reanimeren: ‘Heb hem in mijn armen gehad’

VIDEONUENEN - ,,Er zijn alleen maar verliezers. Hoe kan het dat een gezellige avond uitloopt op iets dat niemand wil zien gebeuren?” Dat vraagt de man zich af die vrijdagavond in café Bar Van Gogh in Nuenen was waar een 60-jarige man overleed. Hij heeft nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten. 

Uitbater Eric Hendrix (61) van Café Bar Van Gogh in Nuenen heeft geen woorden voor wat er vrijdagavond in zijn horecazaak is gebeurd. ,,Ik ben compleet in shock”, zegt hij. Sinds dat moment stromen de appjes met steunbetuigingen binnen bij Hendrix. Zaterdagmiddag had hij er al rond de 500 binnen. ,,Ik krijg niet eens de tijd ze te lezen.” 

Darten

De cafégast, die niet met naam en toenaam vermeld wil worden, ging voor een gezellig avondje naar het café. ,,Ik ging met wat vrienden samen PSV kijken en een potje darten.” Het voor hem onbekende slachtoffer kwam gedurende de avond het café inlopen. ,,We hebben nog een tijdje met zijn allen gezellig staan praten."

De sfeer veranderde toen het slachtoffer werd aangesproken door een andere persoon uit de kroeg, vertelt de getuige. ,,Ze hadden het over allerlei geldzaken. Ze kregen er zelfs ruzie over. Het liep hoog op. Over en weer werd gescholden en geduwd.”

De ruzie leek over toen het slachtoffer de horecazaak verliet, maar de man met wie hij ruzie had, ging er met een vriend achteraan. Wat buiten gebeurde, weet de getuige niet. Het duo kwam vrij snel weer naar binnen, het slachtoffer niet. ,,Na ongeveer een kwartier kwam hij alsnog binnen. Helemaal onder het bloed. Hij had ook iemand meegenomen.”

Eén klap

Binnen ging de ruzie verder. De getuige schrok daarvan. ,,Ik wist niet wat me overkwam. Het was een klote-situatie. We wilden gewoon een gezellige avond in de kroeg.” Die kregen ze niet, want bij terugkomst liep de ruzie uit op een vechtpartij, die maar kort duurde. ,,De bebloede man werd tegen zijn hoofd geslagen en viel op de grond. Daar bleef hij liggen.”

De Nuenenaar twijfelde geen moment: ,,Ik riep: ‘Heel de kroeg naar buiten!’ en heb geprobeerd de man te reanimeren. Dat mocht niet baten.” 

Het hele incident is de getuige niet in de koude kleren gaan zitten. Hij kan nog niet goed bevatten wat hij heeft meegemaakt. ,,Ik vind het heel erg dat ik hierbij moest zijn. Ik heb iemand vastgehad die in mijn armen is doodgebloed. Dit verhaal kent alleen maar verliezers. Hoe kan het dat een gezellige avond uitloopt op iets dat niemand wil zien gebeuren? Waar gaat het om?!”

Volledig scherm
Man overleden in café in Nuenen. © Bert Jansen