Mayke Bloem is autistisch, heeft een sociale angststoornis en lijdt aan depressies.
Volledig scherm
PREMIUM
Mayke Bloem is autistisch, heeft een sociale angststoornis en lijdt aan depressies. © FotoMeulenhof

Mayke Bloem (20) uit Geldrop durft niets alleen; ze heeft autisme

BuitenspelGELDROP - Ze heeft een autootje waarmee ze naar haar werk rijdt. Ze werkt 40 uur per week en woont zelfstandig. En ze schrijft blogs, die gretig worden gelezen. Mayke Bloem is een prachtige meid van 20 jaar. Het lijkt haar voor de wind te gaan, maar schijn bedriegt. 

Buitenspel
Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om mee te kunnen draaien in onze samenleving. Sommige mensen staan buitenspel omdat ze de competenties of middelen missen, of omdat ze anders zijn. Daar gaat deze serie over. 

Mayke durft nergens alleen naartoe, durft niet te eten samen met anderen, durft niet alleen boodschappen te doen. Mayke is autistisch en heeft een sociale angststoornis. Daarnaast lijdt ze aan depressies. Dat maakt dat ze aan de zijlijn staat, en niet deel kan nemen aan het leven zoals ze dat zou willen.

Een heleboel mensen zullen het onzin vinden. Maar ik durf geen telefoon op te nemen of zelf te bellen. (uit de blog ‘Mijn bel fobie', Mayke)

We zitten in haar zonnige kamer in haar flexwoning in Geldrop, waar ze nog niet zo lang woont. ,,Mayke moet toch vooruit in het leven. Ik heb een zeer indringende mail gestuurd en toen kreeg ze toch onverwacht snel deze woning'', vertelt haar moeder Leonore Belksma.