Mierlo neemt afscheid van laatste ere-burger

VIDEOMIERLO - Mierlo heeft woensdagmorgen op indrukwekkende wijze afscheid genomen van pastoor Jacques Kloeg. Na een viering in een bomvolle Luciakerk, een muzikale hulde van harmonie Sint Lucia en een spontaan applaus van zijn parochianen, werd de kist met het lichaam van de pastoor naar het kerkhof naast de kerk gebracht.

Met pastoor Kloeg, die woensdag 3 oktober op 73-jarige leeftijd plotseling overleed, verliest Mierlo een goede herder (aldus hulpbisschop Rob Mutsaerts), een priester die van mensen hield (aldus zijn beste vriend Dré Brouwers) en een meelevende, toegankelijke en betrouwbare pastoor (burgemeester Berry Link van Geldrop-Mierlo). Maar met Kloeg verliest Mierlo ook de allerlaatste ereburger. Want die onderscheiding kreeg hij in 2004, pal voor het fuseren van Mierlo met Geldrop.

Verknocht

Mierlo heeft zijn pastoor ten grave gedragen. Na 32 jaar kwam 3 oktober plotseling een einde aan een periode waarin de pastoor en zijn parochianen aan elkaar verknocht raakten. Dat bleek niet alleen uit de woorden die tijdens de viering werden gesproken, maar ook uit de grote opkomst. Met zo'n 750 mensen zat de kerk bomvol. Het gezamenlijk mannenkoor, dameskoor, zanggroep Joko en het Mierlo's kinderkoor zorgden voor  warme muzikale omlijsting. Kloegs steun en toeverlaat Rietje van de Mortel las het Hooglied van de Liefde. De 2 Mierlose gilden begeleidden de kist.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De Mierlose Luciakerk zat bomvol bij de uitvaart van pastoor Jacques Kloeg © Corrie de Leeuw

Levenswerk

Zijn oudere broer Paul en zijn jongste zus Annelies gaven de toehoorders een inkijkje in hoe Jacques Kloeg was als jongetje ('mollig en blond en veel spelend met zijn zusjes') en familieman ('hij was mijn lieve, fijne, wijze en soms grappige broer'). Voorganger in de viering was zijn vriend, pastoor  Dré Brouwers uit Best. Hij vertelde dat 32 jaar geleden vertrekkend pastoor Vosters van Mierlo aan hem vroeg: ,,Weet jij nou niet iemand die mij kan opvolgen?" En toen had hij gezegd: ,,Jawel, Jacques Kloeg. En uiteindelijk is Mierlo zijn levenswerk geworden". 

Chemische opleiding

Kloeg kwam oorspronkelijk uit Utrecht. Door het werk van zijn vader belandde het gezin in Veghel. Jacques Kloeg volgde een chemische opleiding aan de HTS in Eindhoven maar kreeg steeds meer interesse in theologie. Hij volgde de deeltijd opleiding, werd tot priester gewijd en werd in 1982 kapelaan in Reusel. In 1986 volgde zijn benoeming in Mierlo. 

Tikkeltje ondeugend

Burgemeester Berry Link noemde Kloeg 'de man van het bevrijdende woord'. Een man die hield van de kerk. Niet als doel maar als middel. ,,En die vond dat het al te slaafs volgen van regels en geboden iemand het zicht ontneemt op zijn eigen waarachtige christelijke levensovertuiging", aldus Link. Hij wees er op dat Kloeg niet alleen meelevend, toegankelijk en betrouwbaar was, maar ook een tikkeltje ondeugend. En hij vertelde een anekdote die dateert uit 1989. Toen Kloeg een volle parochiekerk vertelde dat het zijne heiligheid de paus behaagd had hem te benoemen als bisschop van Den Bosch en dat hij dus afscheid moest nemen. Alle parochianen die hem daarna thuis met een bosje bloemen of een flesje wijn kwamen feliciteren, wees hij op de scheurkalender aan de wand: 1 april. 

Volledig scherm
De kist met het lichaam van pastoor Kloeg © Corrie de Leeuw
Volledig scherm
Er waren ongeveer 750 mensen bij de viering voor pastoor Kloeg © Corrie de Leeuw