Volledig scherm
‘t Mierlo’s Amateur Toneel bracht afgelopen weekend ‘Een verhuizing en andere ongemakken’ in ’t Patronaat. © FotoMeulenhof/ René Manders

Mierlo's amateurtoneel: ‘Liever lachende Mierlonaren, dan huilende’

MIERLO - Een verhuizing brengt meestal al genoeg stress met zich mee, maar als je ook nog te maken hebt met een nieuwsgierige buurvrouw, verhuizers die zich met van alles bemoeien en paranormale verschijnselen, dan wordt het een chaos.

Wat: ‘Een verhuizing en andere ongemakken’
Wie: ’t Mierlo’s Amateur Toneel Regie: Marjan Lambregts
Wanneer: Gezien op 6 december in ‘t Patronaat in Mierlo.

De spelers van ’t Mierlo’s amateur toneel hebben er zichtbaar lol in om deze dolkomische situatie neer te zetten. De verslaggever spreekt een van de ‘verhuizers’, een rol van Wouter Schatorie (31) en de ‘Ziggo-monteur’, gespeeld door Ilse te Dorsthorst (16).

Wat vind je uitdagend aan je rol?

Wouter: ,,Ik speel Sjaak, de leider van de verhuizers. Ik laat de andere drie het werk doen, zelf doe ik helemaal niks. Omdat ik een passief iemand speel, moest ik leren mezelf een houding te geven op het toneel. In het begin was dat zoeken.”

Ilse: ,,Mijn karakter stond ­omschreven als ‘een aardig en ­behulpzaam persoon’. Daar kon ik niet veel mee. In het begin acteerde ik ook niet echt. Ik deed ­gewoon zoals ik normaal doe. Maar gaandeweg de repetities heb ik mijn rol wat aangepast. Ik speel Nathalie nu als een overenthousiast iemand die stuiterend haar eerste baan uitvoert. Ik heb hulp gekregen van de regisseuse en de rest van de groep. Dat was fijn, want voor mij was dit de eerste keer dat ik met de volwassenen groep meedeed.”

Wat vind je leuk eraan?

Wouter: ,,Ik mag veel lollige opmerkingen maken in mijn rol. Het is leuk om het publiek aan het lachen te maken. Ik voel nu beter aan hoe een grap valt dan voorheen. Dat komt door mijn ervaring; dit is het vierde jaar dat ik toneelspeel.”

Ilse: ,,Het spelen werd leuker toen ik mijn eigen draai eraan kon geven. Nu is de rol meer van mezelf.”

Spelen jullie liever een komedie of een serieuzer stuk?

Wouter: ,,Komedie is mijn favoriet. Ik denk dat ik daar ook beter in ben dan in drama.”

Ilse: ,,In het eerste jaar bij de jeugd speelde ik een serieus stuk. Dat ging over een meisje met kanker. Er zat een heftige scène in waarbij sommige mensen in de zaal huilden. Dan vind ik het toch een stuk leuker om mensen aan het lachen te krijgen.”