Volledig scherm
Een overdekt, opgebouwd podium bij een eerder evenement op het Molenplein in Mierlo. © Jurriaan Balke

Mierlo's podium kan niet zomaar naar Geldrop

MIERLO - Mierlo krijgt een overdekt, verrijdbaar podium. Het is de vervanging van de dorpskiosk van weleer. Nu willen sommigen in de gemeenteraad dat Geldrop er ook een krijgt. Maar dat gaat zomaar niet. 

Je bent een lokale partij of je bent het niet. Als er ‘Geldrop’ staat in je  naam, zoals bij de Democratische Groepering Geldrop het geval is, dan kom je op voor de belangen van jouw dorp.  En dat is precies wat DGG raadscommissielid Frans Thijssen deze week deed toen het ging over het nieuwe, mobiele podium dat voor Mierlo gemaakt gaat worden. Krijgt Mierlo een podium voor lokale evenementen, dan moet Geldrop er ook een. Daar kwam zijn betoog op neer. 

Sam-sam

Het was Thijssen opgevallen dat in de concept-subsidie-overeenkomst toch niet expliciet vermeld staat dat Geldrop het verrijdbare podium ook moet mogen gebruiken. Minstens drie maal per jaar: ,,Maar liever nog sam-sam", aldus Thijssen.

Podia Cultura

Maar zo eenvoudig ligt het niet, legde cultuurwethouder Rob van Otterdijk uit. In Mierlo heeft een groepje vrijwilligers de handen ineen geslagen. Ze zijn een stichting (Podia Cultura) aan het oprichten en die is straks verantwoordelijk voor het podium, de programmering en de begeleiding van de optredens. De vrijwilligers doen het onderhoud en bedienen de licht- en geluidsinstallatie tijdens optredens.  ,,Alleen als in Geldrop ook zo'n groep opstaat en het podium beschikbaar is op de datums dat ze het willen gebruiken voor niet-commerciële activiteiten kan het hier ingezet worden", maakte Van Otterdijk duidelijk. 

Geldropse duit

D66-fractievoorzitter Ton van Happen probeerde ook nog een Geldropse duit in het zakje te doen. Hij vroeg of het niet zo kan zijn dat een Geldrops evenement dan incidenteel subsidie krijgt om op de commerciële markt een overdekt buitenpodium te huren. Maar ook dat plan veegde de wethouder van tafel omdat dat veel te veel gemeenschapsgeld zou kosten. ,,Een podium huren inclusief 200 stoelen, licht, geluid en een professioneel technisch team is onbetaalbaar", aldus Van Otterdijk. 

Formaliteit

De gemeenteraad moet nog ja zeggen tegen overeenkomst met Podia Cultura en de bouw van het podium op een oplegger. Maar dat lijkt een formaliteit omdat alle fracties het de Mierlose gemeenschap wel gunnen. Het mobiele podium wordt betaald met gemeentegeld (94.000 euro) dat daarvoor al lang klaar ligt. Daarnaast wordt rekening gehouden met een jaarlijkse exploitatiesubsidie van tussen de 11.000 en 15.000 euro. In september wordt het podium ingewijd op het Molenplein in Mierlo.