Volledig scherm
Museum Vincentre Nuenen © Van den Meulenhof

Museum Vincentre Nuenen: dit jaar nog geen uitbreiding

NUENEN - De directie van het museum en informatiecentrum over Vincent van Gogh wacht met de uitbreiding op plannen van de gemeente over ontwikkelingen in het historische lint in Nuenen tussen het Park en molen De Roosdonck. Bovendien is het in de bouw te druk om snel aan de slag te kunnen, verwacht het Vincentre.

,,Als ik naar de bouwwereld kijk, gaan wij dit jaar niet bouwen’’, zegt directeur Simone van der Heiden desgevraagd.

De uitbreiding van het Vincentre werd vorig jaar aangekondigd. Als uiterste openingsdatum werd 20 september 2019 genoemd, een dag voordat in het Noordbrabants Museum een grote overzichtstentoonstelling over Vincent van Gogh begint. Het plan kende sindsdien vooral tegenslag. Het ontwerp werd tot twee keer toe afgekeurd.

Beginpunt

Museum Vincentre in het oude gemeentehuis is voor toeristen het beginpunt als ze voor Vincent van Gogh een bezoek brengen aan Nuenen. Het bezoekerscentrum heeft meer ruimte nodig om alle gasten te kunnen ontvangen. De architect tekende een grote glazen aanbouw die moet gaan dienen als ontvangstruimte. 

Het Team Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Nuenen met onder andere dorpsbouwmeester Harrie van Helmond vreest dat een modern gebouw met een glazen pui van zeven meter hoogte te veel aandacht opeist in de monumentale omgeving. Ook is het ontwerp niet onderscheidend genoeg. De commissie eiste een grondige aanpassing of zelfs een volledig nieuw ontwerp. 

De directie van het Vincentre heeft daarover ook nog geen beslissing genomen. ,,We moeten het nog nader bekijken met de gemeente. Het ligt nu stil en er gebeurt niks’’, aldus Van der Heiden.

Plannen van de gemeente over de ontwikkelingen in het ‘openluchtmuseum’ van Nuenen met de locaties die herinneren aan Vincent van Gogh worden binnenkort verwacht.