Volledig scherm
Eigenaresse Rosita van Hoof van Brownies & Downies gaat zelfstandig verder met het lunchcafé in Geldrop. © FotoMeulenhof/Sem Wijnhoven

Na vijf jaar Brownies & downies in Geldrop wil Rosita eigen baas zijn, sámen met haar kanjers

GELDROP - Rosita van Hoof heeft na vijf jaar franchisenemer van de Geldropse Brownies & downies te zijn, besloten om zelfstandig verder te gaan. Op 30 december sluit de lunchroom om op 2 januari weer open te gaan onder de naam Lekker&Vrolijk.

,,Ik wil baas in eigen huis zijn”, vertelt Rosita van Hoof (51). ,,De kok, Rob Smits, en ik gaan bepalen wat er op de menukaart komt. Sommige dingen lopen niet en toch moet ik die op de kaart blijven zetten als franchisenemer, dat gaat nu veranderen.”

Haar contract loopt eind van dit jaar af en ze besloot om zelfstandig verder te gaan. ,,Toen ik begon, kon ik zelf de inrichting bepalen. Als ik mijn contract zou verlengen, moet ik die aanpassen. Brownies en downies wil dat alle zaken er hetzelfde uitzien.”

Spijt heeft Van Hoof niet dat ze in zee is gegaan met de keten. ,,Ze hebben me geholpen om de zaak op te bouwen en in allerlei opzichten gesteund.”

De lunchroom draait prima, hoewel de leegstand in het centrum wel enige invloed heeft op de omzet. Alles blijft dan ook nagenoeg hetzelfde. ,,Ik blijf een sociaal-commerciële ondernemer. Wat verandert zijn de naam, de kleuren van de muren, het logo en nog een paar kleinigheden.”

Kanjers

In de lunchroom in de Langstraat werken 14 mensen met een beperking. Kanjers, noemt Van Hoof hen. ,,Voor hen is het dagbesteding en mijn eerste zorg is dat zij een fijne dag hebben.”

Met de ouders van de Kanjers heeft Van Hoof veel contact. ,,Het is goed om te horen dat de Kanjers thuis behulpzamer zijn geworden of dat ze gemakkelijker contact maken. Dat hebben ze hier geleerd en dan ben ik trots.” De zaak kent veel vaste gasten. Die zijn eraan gewend dat het wat anders toegaat in deze lunchroom. ,,Mijn Kanjers brengen alle drankjes en gerechten apart, het gaat dus wat langzamer.”

De Kanjers hebben geen problemen met de verandering. Zij hebben er zin in, zolang ze maar kunnen blijven werken. Voor afwisseling wordt gezorgd. Ze draaien tijdens een dag 2 uur durende diensten in de bediening, in de spoelkeuken, aan de bar of als gastheer (vrouw).

Van Hoof heeft zo’n 25 jaar gewerkt als juridisch secretaresse voordat ze met de lunchroom begon. ,,Ik had het tien jaar eerder moeten doen”, vertelt ze. ,,Hier heerst altijd vrolijkheid en gezelligheid. De Kanjers zijn dol op me en hangen de hele dag aan me. Ik krijg zoveel liefde. Het is één grote familie.”