Volledig scherm
Marjolein Lucassen, Erik Mastenbroek en Jan van Ginkel zijn klaar voor het integratiediner in Mierlo. © FotoMeulenhof

Nationaal Integratiediner in Geldrop-Mierlo: 'Met wie eet jij samen?'

GELDROP-MIERLO - Het Nationaal Integratiediner wordt morgen voor het eerst in Mierlo gehouden, in Geldrop vindt het diner voor de vierde keer plaats.

'Een tafel vol lekkere gerechten, gemaakt door mensen afkomstig uit verschillende landen en culturen. En dan samen genieten van dat eten, want samen eten verbindt." Dat is het idee achter het Nationaal Integratiediner, zo weet Marjolein Lucassen (49) van de LEVgroep Geldrop-Mierlo.

,,In 2011 is het initiatief voor dit landelijk evenement genomen en sindsdien hebben diverse bedrijven en organisaties zich aangesloten", vertelt Lucassen. ,,Tijdens dit diner wordt op honderden locaties in heel Nederland op hetzelfde moment gevierd dat er verschillen zijn tussen mensen in uiterlijk, leefwijze en eetgewoonte."

Verschillen

De bedoeling is dat mensen elkaar ontmoeten en van elkaar zien wat de verschillen zijn. ,,Maar ook dat dat niet eng of lastig is en juist iets kan toevoegen. Zo'n diner kan leiden tot meer begrip en respect voor elkaar en zorgt voor meer samenhang en een vreedzame samenleving."

In Geldrop vond het integratiediner al vier jaar op rij plaats. Met succes. ,,Zowel mensen uit Geldrop als Mierlo sloten aan. We kregen ruim honderd bezoekers."

Mensen namen naar het diner onder andere taarten, ovenschotels en tapashapjes mee. ,,We vragen om zelf een gerecht klaar te maken voor ongeveer tien personen. Extra leuk is natuurlijk een gerecht met een verhaal. Bijvoorbeeld een oud familierecept, of een streekgerecht."

Lucassen zocht naar een geschikte plek in Mierlo om ook daar het integratiediner uit te zetten. Zij ging in gesprek met Erik Mastenbroek (72), Jan van Ginkel (72) en Ans Verdonck van 't Patronaat Mierlo.

Cultuur

Het evenement kwam als geroepen, vertellen zij. Het drietal wil namelijk een meer prominente en maatschappelijk-culturele rol voor 't Patronaat. ,,We willen van 't Patronaat een bruisend hart van cultuur en ontmoeting in Mierlo maken. Zo'n diner sluit daar prima op aan."

Morgen gaan om 18.00 uur de deuren open in 't Patronaat in Mierlo en in Kastanjehof 2 in Geldrop. Aanmelden voor Mierlo kan via 06-81946543 of mierlo.integratiediner@gmail.com. Aanmelden voor Geldrop kan via 06-41037224, of mailen naar marjolein.lucassen@levgroep.nl.