Natuurlijk legt Nelly (76) nu bloemen bij het oorlogskerkhof in Mierlo

videoMIERLO - Per fiets arriveert Nelly van Gennip zaterdagmiddag bij het Britse oorlogskerkhof in Mierlo. De 76-jarige Geldropse heeft een kleurrijk bloemenboeket bij zich. Ze schuift het onder het afzethek door en aanschouwt dan de mannen die daarachter hard aan het werk zijn.

De begraafplaats is gesloten voor bezoekers. In de nacht van donderdag op vrijdag werden tal van graven beklad, net als de entree van het terrein en de kapel. Voor de tweede dag op rij probeert een gespecialiseerd bedrijf de kwetsbare, poreuze stenen schoon te krijgen. Chemische schoonmaakmiddelen en verf zijn taboe. De stenen worden geschuurd en vervolgens gezandstraald.

„Dieptriest”, zegt mevrouw Van Gennip. Ze komt oorspronkelijk uit Son en legt van jongs af aan bloemen bij oorlogsmonumenten. Zelf werd ze in de Tweede Wereldoorlog geboren. „Er werd later bij ons thuis vaak over gesproken.” Deze begraafplaats kent ze alleen van erlangs fietsen. „Ik heb deze plek nooit bezocht. Maar nu wel. Natuurlijk. De bloemen zijn een eerbetoon aan de soldaten die hier liggen.”

Halt

Veel meer mensen hebben op deze wijze hun respect betuigd. En er blijven bloemen bij komen. Voor de ingang van het kerkhof, aan de doorgaande weg tussen Mierlo en Geldrop, houden tal van mensen even halt: fietsers, wielrenners, scooterrijders én automobilisten. Zij parkeren hun voertuig in de berm. Iedereen schudt zijn hoofd bij het zien van de bekladdingen. „Dit kan écht niet”, concludeert een mannelijke tiener.

Eerder deze zaterdag is een verdachte aangehouden, een 36-jarige Nederlandse man. Hij zou verward zijn geweest. „Hij wordt op dit moment verhoord”, zegt Marc Jeucken, waarnemend burgemeester van Geldrop-Mierlo. Net als vrijdag komt hij even een kijkje nemen. „Vrijdag waren we vooral heel erg ontstemd. Vandaag zijn we vooral blij dat alles weer schoon wordt.”

Meehelpen

Allerlei mensen wilden vrijdag meehelpen schoonmaken, maar hoe goed bedoeld ook, kerkhofbeheerder Henk ten Westenend kon de hulp niet accepteren. „Je kunt hier niet met jan en alleman aan de slag.” En bovendien: het zandstralen moet met beleid gebeuren. Ten Westenend: „Het was de vraag hoe het zou uitpakken; of inscripties opnieuw ingegraveerd zouden moeten worden. Het lijkt goed te gaan.”

Dinsdag is er een herdenkingsbijeenkomst op het Britse oorlogskerkhof. „Maandag moeten we klaar zijn met schoonmaken”, zegt Ten Westenend. „Als dat niet lukt, zullen we de nog zichtbare bekladdingen afdekken.”

Nelly van Gennip uit Geldrop legt bloemen bij het door bekladdingen getroffen Britse oorlogskerkhof in Mierlo.
Volledig scherm
Nelly van Gennip uit Geldrop legt bloemen bij het door bekladdingen getroffen Britse oorlogskerkhof in Mierlo. © Bert Jansen