Volledig scherm
Imker Rinus Verhoeven vertelt alles over bijen houden in de bibliotheek in Geldrop. © Jean Pierre Reijnen

Niet alleen bijen, ook bijenhouders zijn er steeds minder en minder

GELDROP - Het vak van imker kent veel uitdagingen. Imker Rinus Verhoeven uit Geldrop praat er graag over.

,,Er moet iets aan gedaan worden om de bijensterfte tegen te gaan", zegt Rinus Verhoeven, imker te Geldrop. De bijenpopulatie heeft het zwaar te verduren door klimaatsveranderingen, onkruidverdelgers en de varoamijt. ,,Als bijen te veel last hebben van die mijt, gaan ze dood. Een imker kan de mijt alleen bestrijden na de honingoogst."

De meeste honing wordt voor half juli geoogst, maar bij heidehoning moet er tot half september gewacht worden. ,,De mijt wordt bestreden met gif. Daar gaat de mijt dood van, de bijen voelen zich ziek, maar herstellen." Een ander probleem zijn pesticiden. Dat zit onder andere in het middel Roundup, dat als onkruidverdelger door veel tuiniers wordt gebruikt om het onkruid tussen de tegels te verwijderen.

,,Het is nog steeds niet verboden", moppert Verhoeven. ,,Het komt in het grondwater terecht en als de bijen het drinken, raken ze gedesoriënteerd en kunnen de korf niet meer vinden. Ze verdwijnen gewoon. In de korf blijft alleen de koningin met wat werkbijen over en die overleven niet."

Hommels hebben last van dezelfde problemen als de bijen. Als er van beide soorten te weinig overblijven, komt de voedselvoorziening voor mensen in gevaar.

Verhoeven is 52 jaar imker en heeft een paar jaar geleden een gouden speld ontvangen van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Hij werd op zijn 17de imker en werd lid van de Geldropse bijenhouders vereniging. ,,Er was een tijd dat we met 22 imkers waren. Nu zijn het er nog maar 9."

Minder agressief

Niet alleen de bijen hebben het moeilijk, ook imkers worden schaarser. Ze kunnen in ieder geval rekenen op hulp van de Geldropse Bijenhouders Vereniging. ,,Het voelt als familie", zegt Verhoeven. ,,We helpen elkaar als het nodig is." De bijenkasten van Verhoeven staan op golfterrein Gulbergen. Hij houdt de bijen niet aan huis. ,,De buren zouden dat niet leuk vinden, hoewel de bijenrassen tegenwoordig minder agressief zijn."

Op het golfterrein heeft hij maatregelen genomen om te zorgen dat golfers niet gestoken worden. ,,Ik heb een hoog hek van fijn gaas aangebracht, zodat de aanvliegroute van de bijen hoger is dan een mens."

Op maandag 27 mei, vanaf 20.00 uur, geeft Verhoeven een lezing in bibliotheek Dommeldal in Geldrop, Heuvel 94, voor iedereen die meer wil weten over bijen houden, bijensterfte en honing. Wie wil mag ook honing proeven. Entree 5,00 euro.