Nieuw plan voor dagbesteding, kinderopvang en woonzorg aan de Opwettenseweg in Nuenen
Volledig scherm
Nieuw plan voor dagbesteding, kinderopvang en woonzorg aan de Opwettenseweg in Nuenen © google streetview

Nieuw plan met dagbesteding en kinderopvang op Leeflandgoed Opwetten in Nuenen

NUENEN - Eigenaar Archipel heeft nieuwe plannen voor het zogenoemde Leeflandgoed Opwetten op een boerderij met erf aan de Opwettenseweg in Nuenen. De gemeente is bereid mee te werken aan het plan voor dagbesteding én kinderopvang. 

Al vanaf de koop van de monumentale hoeve in 2014 is Archipel Zorggroep bezig met plannen voor de ontwikkeling. In 2015 werd het plan gepresenteerd om er samen met ORO (Helmond) en Severinus (Veldhoven) dagopvang voor verstandelijk gehandicapte jongeren en ouderen te realiseren maar dat kwam niet van de grond. 

ORO en Severinus haakten af. Archipel is nu in overleg met kinderopvangorganisatie Kids Society Erica.

Woonzorg

Volgens een verzoek dat is ingediend bij de gemeente willen beide partijen in de boerderij en stallen dagbesteding en kinderopvang maken. Het gaat om dagbesteding voor dertig mensen en opvang voor 38 tot 46 kinderen. Op lange termijn wil Archipel er bovendien een 'woonzorgconcept’ ontwikkelen.  

Een woordvoerder van Archipel bevestigt dat er gesprekken gaande zijn maar benadrukt dat er nog geen besluiten zijn genomen. ,,We onderzoeken serieus de samenwerking op die locatie’’, voegt directeur Marcel Strolenberg van Kids Society Erica toe. Hij wijst er op dat er een wachtlijst is voor kinderopvang. Bovendien ligt nieuwbouwwijk Nuenen-West om de hoek. Als het plan definitief is, gaat het volgens hem om een unieke combinatie van doelgroepen. 

Verpaupert

Nuenen is bereid om mee te werken omdat de leegstaande boerderij bij de entree van het dorp verpaupert  en uit de toon valt bij de Watermolen van Opwetten aan de overkant van de straat. 

De gemeente waarschuwt wel voor de bereikbaarheid omdat de Opwettenseweg de functie van doorgaande weg voor autoverkeer verliest. De weg gaat dicht of wordt in ieder geval autoluw gemaakt om er een snelfietsroute van te maken. Bovendien moeten beide partijen er rekening mee houden dat de langgevelboerderij een gemeentelijk monument is en ook de twee schuren behouden moeten blijven. 

Vanwege de grote behoefte is voor Nuenen van belang dat er ook zorgwoningen komen. De gemeente vraagt daarom onderzoek naar geluidhinder van de kinderopvang voor toekomstige bewoners.