Nieuwe coalitie Geldrop-Mierlo wil tevreden inwoners en gaat dat ook meten
GELDROP-MIERLO - In 2026: zijn er 500 woningen bij gebouwd in Geldrop en Mierlo, is er eindelijk een bushalte bij het station, zit geen enkel Geldrops of Mierlo's kind meer in een gesloten jeugdinstelling en zijn alle ambtenaren inmiddels gewend om met alle inwoners die een vraag stellen bereidwillig mee te denken.
Corrie de LeeuwLaatste update:31-05-22, 19:55Bron:ED
Toekomstmuziek? Dagdromerij? Niet als het aan de drie Geldrop-Mierlose coalitiepartijen DGG, DPM en CDA ligt. Dinsdagmiddag presenteerden zij hun ambities in een handzaam ‘Doelstellingenakkoord 2022-2026'.
En dat zijn dus geen onhaalbare doelen zo bezweert coalitie-leider (en beoogd wethouder) Frans Stravers (DGG): ,,Nee, zeker niet. De afgelopen vier jaar hebben we misschien wel ‘over-polderd’ waardoor onze doelstellingen vlak en algemeen werden. Daarom hebben we het nu allemaal wat scherper neergezet. Zie het maar als stok achter de deur. Natuurlijk liggen nuance en stroperigheid altijd op de loer als je zoekt naar draagvlak. Maar als je niet begint met je ambities zuiver en scherp neer te zetten lukt het sowieso niet.”
Als je niet begint met je ambities zuiver en scherp neer te zetten lukt het sowieso niet
Frans Stravers, DGG-leider en aanstaand wethouder
Daarbij: niet alleen de drie coalitiepartijen dragen het doelstellingenakkoord. Onder leiding van formateur -en inwoner van Geldrop- Godfried van Gestel is de afgelopen weken nadrukkelijk op zoek gegaan naar betrokkenheid en steun bij de vijf oppositiepartijen VVD, PvdA, D66, Samen en GroenLinks én bij het ambtelijk apparaat.
Vermakelijk kijkje in de keuken
Daarna heeft iedereen nog kunnen ‘schieten’ op het concept-akkoord. Die op- en aanmerkingen zijn deels overgenomen in het akkoord maar allemaal opgenomen als bijlage. En dat geeft een af en toe vermakelijk kijkje in de keuken. De drie ambitieuze coalitiepartners worden vanuit de ambtenarij regelmatig met twee benen op de grond gezet:
In vier jaar tijd 15 procent meer horecabedrijven? Het aantal mensen dat recht heeft op bijzondere bijstand en daar ook daarwerkelijk gebruik van maakt, verhogen naar 75 procent? Alle wijkgebouwen binnen vier jaar naar een bezettingsgraad van 60 procent? Allemaal niet realistisch, want onhaalbaar. En dus werd in die gevallen iets minder hoog ingezet.
Bushalte bij station wél realistisch
Toch gingen de drie partijen niet altijd overstag. Zo werd een bushalte bij het station door de ambtenaren onverstandig gevonden omdat daar te weinig passagiers voor zouden zijn. Maar daar geloofden de partijleiders Frans Stravers, Jan Peters Rit (DPM) en Mark van Schaijk (CDA) helemaal niks van. Er komen zoveel woningen bij in het stationsgebied dat die bus wel vol komt, zo denken zij. De bushaltewens bleef overeind.
Het doelstellingenakkoord wordt op 9 juni door de gemeenteraad besproken. Daarna worden de vijf wethouders (twee van DGG, twee van CDA en een van DPM) geïnstalleerd. Het is dan aan hen om samen met de burgemeester een plan te maken over wat er moet gebeuren om de doelen binnen vier jaar te halen. Dat plan moet er direct na de zomer liggen.
Een mooie uitdaging
Frans Stravers wijst er nog op dat het grote doel achter alle inspanningen en ambities is dat inwoners tevreden zijn. Gaat de gemeente dan ook regelmatig tevredenheidsonderzoeken doen? ,,Jazeker", zegt Stravers. ,,En hoe dan? Daar moet het college een model voor ontwikkelen. En dat is een mooie uitdaging.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.