De  nieuwe wijkagent Bram Scholte.
Volledig scherm
De nieuwe wijkagent Bram Scholte. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Nieuwe ogen en oren in Geldropse wijken

GELDROP - De wijken Hulst, Skandia en Braakhuizen Noord te Geldrop hebben een nieuwe wijkagent. Bram Scholte (35) is sinds februari in functie. 

 Onbekend is Bram Scholte niet in Geldrop. Al voor hij afstudeerde in 2012 aan de politieacademie liep hij stage in Geldrop en na het behalen van zijn diploma ging hij meteen bij het bureau aan de Laan der 4 Heemskinderen aan de slag. „Ik wil graag een aanspreekpunt zijn voor de mensen”, vertelt Scholte. „Daarom zal ik zoveel mogelijk in de wijken zijn. Bij mooi weer fiets ik door de straten.”

Scholte wil de wijkbewoners leren kennen en gekend worden. „Daarom ga ik zoveel mogelijk mijn gezicht laten zien, zodat mensen me kunnen vinden als er iets speelt. Ik ben de ogen en oren in de wijk, signaleer ongeregeldheden en ik ga ook achter de criminelen aan.”

Steun van mensen uit de wijk

Scholte vindt dat een leuk onderdeel van zijn vak. „Ik ben bij de politie gegaan om boeven te vangen.” Dat wil niet zeggen dat hij niet ook de vriendelijke wijkagent is. Juist om de criminelen te pakken heeft hij steun van de mensen in de wijken nodig.

„Het is belangrijk dat mensen meldingen maken.” Die meldingen kunnen over van alles gaan. „Opvallend veel korte bezoeken aan een bepaald adres, bijvoorbeeld, dat kan wijzen op drugshandel. Of mensen die foto’s maken van huizen of zich regelmatig verdacht ophouden in een straat terwijl ze er niets te zoeken hebben.”

Scholte vindt dat de ondermijnende criminaliteit steeds meer aandacht vraagt van de politie. „Ondermijnende criminaliteit wil zeggen dat de onderwereld en de bovenwereld zich met elkaar vermengen. Een voorbeeld is iemand die zijn zolder verhuurd en dat daar vervolgens hennep wordt geteeld. De verhuurder kan behoorlijk in de problemen komen, al is het maar door het brandgevaar en de oplopende elektriciteitsrekening.”

Coronacrisis

Bewoners van wijken kunnen dit soort zaken signaleren en melden voordat het uit de hand loopt. De nieuwe wijkagent heeft al een afspraak gemaakt met de gebiedsregisseur en de buurtverenigingen. „Daarmee krijg ik ook contact met de beheerders van de buurtpreventieapps en daar kan veel gesignaleerd worden.”

Of die afspraken doorgaan is nog niet zeker vanwege de coronacrisis. „Die crisis zorgt dat ook bij de politie zaken op dit moment anders lopen.” Niet alleen op zijn werk loopt het wat anders, ook thuis. Net als bij de meeste huishoudens zijn de kinderen van Scholte van 9 en 11 jaar thuis. „Mijn vrouw kan thuiswerken, maar met de kinderen erbij is het best een klus.”

Scholte is behalve wijkagent ook bij de Mobiele Eenheid van de politie. Daar kan hij ook ingezet worden en dan moet de wijk hem even missen. Behalve op straat kan iedereen die vragen heeft de nieuwe wijkagent bereiken via het Instagramaccount Wijkagent_Geldrop_Noord en via het politienummer 0900-8844.