Willy en Helmi van Heugten in pluktuin 't Voortje in Mierlo.
Volledig scherm
Willy en Helmi van Heugten in pluktuin 't Voortje in Mierlo. © René Manders/DCI Media

Nu alleen pluktuin, straks ook zorgboerderij in Mierlo

MIERLO - Tien tot twaalf ouderen een mooie dagbesteding bieden. Dat is het plan van Helmi en Willy van Heugten  in Mierlo. Ze runnen er al twaalf jaar pluktuin 't Voortje met bloemen en kruiden.

De twee willen de activiteiten op hun bedrijf uitbreiden. Dagbesteding voor ouderen moet straks de hoofdmoot worden, laat Willy van Heugten weten. ,,De pluktuin blijven we erbij doen. Maar ik vrees dat als we deze stap niet maken, het einde verhaal is. De pluktuin kost ontzettend veel tijd. We zijn er het hele jaar mee bezig, terwijl we maar vier maanden omzet hebben.”

Quote

Ze kunnen kerststuk­jes of lentestuk­jes maken, of aan de slag met droogbloe­men

Willy van Heugten, Over dagbesteding op 't Voortje

Om de ouderen het hele jaar door een programma aan te kunnen bieden, gaan ze naast bloemen en kruiden ook groente en fruit verbouwen. ,,We hebben al verschillende ideeën om ze ook bij slecht weer bezig te houden. Ze kunnen kerststukjes of lentestukjes maken, of aan de slag met droogbloemen", aldus Van Heugten. Er moet een nieuwe schuur komen, om de ouderen fatsoenlijk onderdak te geven.  ,,Zo'n 200 vierkante meter groot. Alles op de begane grond. We willen ook graag een dakterras. Het gebouw willen we namelijk ook openstellen voor de gasten van de pluktuin.”

Voor de locatie van het gebouw houdt Van Heugten al rekening met de eventuele verbreding van de snelweg A67, die niet ver van het bedrijf ligt. Het college van B en W in Geldrop-Mierlo is alvast positief over het plan en stemt in met de bouw van de schuur. Ook staat het college een lichte, ondergeschikte horecafunctie toe. 

De toekomstige zorgondernemer moet het nieuwe gebouw wel compenseren met groen. Een andere eis is dat het gebouw in het landschap moet worden ingepast. Definitieve goedkeuring volgt pas na een bestemmingsplanprocedure. 

Van Heugten hoopt dat ze over twee jaar met het plan aan de slag kunnen.