Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Nuenen begint met fijnstofmetingen

NUENEN - De gemeente Nuenen laat vanaf volgende maand fijnstof en geluid meten op drukke verkeersaders. In de buurt van de vier hoofdwegen Smits van Oyenlaan, Europalaan, Geldropsedijk en de A270 worden drie sensoren geplaatst. 

De Nuenense gemeenteraad schreeuwt al lange tijd om de meetpunten en stelde zelfs een ultimatum dat al ruimschoots is verstreken. De gemeenteraad wil weten op welke plekken de uitstoot van fijnstof het hoogst is om de verkeersstromen op de juiste manier te beïnvloeden.

Nuenen schaft de sensoren niet zelf aan. Ze worden geplaatst door het burgerinitiatief AiREAS, een vereniging voor gezondheid, luchtkwaliteit en mobiliteit. AiREAS meet in Eindhoven al sinds enkele jaren op tientallen plekken de uitstoot van fijnstof en ozon. Nuenen betaalt 35.000 euro voor deelname.

De informatie die de sensoren in Nuenen genereren worden allereerst gebruikt om een beeld te krijgen van ernst van de huidige situatie rondom de invalswegen. 

Raadslid Monique Donkers (Combinatie) die heeft gepleit voor de fijnstofmetingen is nog niet overtuigd. Volgens haar zijn er twijfels over de betrouwbaarheid van AiREAS. Het Nuenense college van B en W zegt dat de sensoren geschikt zijn voor het beoogde gebruik.