Molen De Roosdonck
Volledig scherm
Molen De Roosdonck © Ronald Otter

Nuenen draagt bij aan herstel molen De Roosdonck

NUENEN - Door politieke druk gaat de gemeente Nuenen toch meebetalen aan de restauratie van molen De Roosdonck. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met het voorstel van coalitiepartij W70 om ruim 9000 euro over te maken aan moleneigenaar Hennie Merks. Alleen oppositiepartij VVD stemde tegen. 

Door de bijdrage van de gemeente is de restauratie van 45.000 euro volledig gefinancierd. Andere bijdragen komen van het Molenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

De Roosdonck is meerdere keren getekend door Vincent van Gogh en daarom een belangrijke toeristische trekpleister in Nuenen.  Wethouder Ralf Stultiëns zei eerder dat de gemeente geen potjes heeft om bij te dragen aan herstel van het beeldbepalende monument. 

De gemeenteraad haalt het geld uit de reserves. Volgens W70-raadslid Patrick Swinkels gaat het om een uitzonderlijke situatie en een eenmalige uitgave.

De Roosdonck stamt uit 1884. De staart van de molen is afgekeurd en moet vervangen worden. De aannemer is in zijn werkplaats al begonnen met het werk. Als de staart later dit jaar is vervangen, kan de molen weer tientallen jaren veilig draaien.