Het terrein in Nuenen waar bedrijventerrein Eeneind-West is gepland
Volledig scherm
Het terrein in Nuenen waar bedrijventerrein Eeneind-West is gepland © Mark Wijdeven

Nuenen kleunt mis met bedrijventerrein Eeneind-West

NUENEN - De gemeente Nuenen heeft zich onvoldoende ingedekt tegen de problemen die zijn ontstaan bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Eeneind-West. De rechtszaak die is aangespannen tegen de betrokken projectontwikkelaars was niet nodig geweest als vooraf hardere afspraken waren gemaakt.

De rekenkamercommissie van de gemeente Nuenen constateert dat in een onderzoek dat de gemeenteraad heeft ontvangen. De rekenkamer stelt vast dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein in een bijzonder lastige situatie is beland. Eeneind-West komt niet van de grond omdat de interesse van bedrijven tot dusver niet concreet genoeg is. In strijd met de afspraken hebben de betrokken projectontwikkelaars daarom nog geen meter grond gekocht. Tot overmaat van ramp ging een van de ontwikkelaars (Adriaans Bouwgroep) vorig jaar failliet.

Door het faillissement blijkt dat er onvoldoende maatregelen zijn genomen die de gevolgen voor de gemeente hadden kunnen beperken, concludeert de rekenkamer.

Bankgarantie

De gemeente heeft volgens de onderzoekers onvoldoende onderzoek gedaan naar de financiële positie van de drie bedrijven die de ontwikkelcombinatie vormden. Bovendien zijn er onvoldoende harde afspraken gemaakt om de financiële risico's van de gemeente te beperken. 'Er is geen bankgarantie of vergelijkbare harde garantie.'

'Een bankgarantie had ervoor kunnen zorgen dat de gemeente zonder gang naar de rechter haar risico's financieel geheel of gedeeltelijk had kunnen afdekken.'

Wethouder Hetty Tindemans (Economie) neemt de kritiek van de rekenkamer ter harte. ,,Achteraf had het negen jaar geleden anders gekund. Voor de toekomst is dat het overwegen waard'', laat ze in een reactie weten.

Opbrengst

Nuenen heeft een opbrengst van 21 miljoen euro ingecalculeerd voor het bedrijventerrein van 27 hectare. Omdat er nog niks is afgenomen heeft de gemeente boeterente van meer dan 1 miljoen euro in rekening gebracht. En ondanks een veroordeling door de rechter weigeren de projectontwikkelaars te betalen. Ze tekenden hoger beroep aan.

De twee resterende bouwbedrijven (Ban Bouw en Moeskops) hebben gespeculeerd op een korting die ze kunnen krijgen als ze het volledige gebied voor het eind van dit jaar alsnog overnemen. Een nieuwe tegenvaller is de stikstofuitspraak van de Raad van State. Eeneind-West is een van de vele bouwprojecten die is getroffen.

Directeur Jack Aldenhoven van Ban Bouw zegt dat het ontwerp van de kantoren en distributiecentra op het bedrijventerrein klaar en goedgekeurd is en dat er huurders zijn. Aldenhoven hoopt dat hij nu snel een vergunning kan krijgen op basis van de nieuwe rekenmethode voor stikstofuitstoot.