Volledig scherm
Foto ter illustratie © RGBStock

Nuenen laat illegale bouwkeet jaren staan

NUENEN - Meer dan twaalf jaar kon een illegale bouwkeet in Nuenen blijven staan. Maar nu de emoties in de buurt hoog oplopen, grijpt de gemeente alsnog in.

De bouwkeet aan de Stationsweg in Eeneind biedt sinds 2005 onderdak aan de mensen die er pal naast een nieuw huis bouwen. De gemeente gaf destijds een vergunning van twee jaar voor de woonunit. Door de ene na de andere tegenslag staat het nieuwbouwhuis nog steeds in de steigers. De laatste tien jaar gebeurde er weinig. Vanaf 2014 ligt de bouw compleet stil.

De buurt ergert zich mateloos aan de bouwput en heeft zich de laatste paar jaar regelmatig beklaagd bij de gemeente, zegt buurman Peter Verhappen.

Schandalig

Volgens hem lopen de emoties en irritaties hoog op, is de wijkagent nauw betrokken en uit voorzorg vaak in de buurt. ,,Het is een schandalige en onbegrijpelijke toestand'', aldus Verhappen.

De gemeente zegt dat de klachten uit de buurt afgelopen zomer de aanleiding zijn geweest om een dwangsom op te leggen aan de bewoners van de bouwkeet. Uiterlijk op 1 januari moet de woonunit weg zijn, bepaalde burgemeester Maarten Houben. Als dat niet gebeurt, kan de boete oplopen tot 15.000 euro.

De burgemeester dreigt impliciet zelfs de vergunning voor de nieuwbouw in te trekken. Volgens hem wordt het straatbeeld aangetast en is er overlast door klapperende zeilen en opgeslagen bouwmateriaal.

Er moet structureel worden gebouwd en als er een half jaar niks gebeurt, kan de vergunning worden afgepakt, schrijft hij.

Voor de bewoners van de bouwkeet komt het ultimatum van de gemeente te snel. Zij hebben een bezwaar ingediend en overwegen zelfs een kort geding. Tijdens de behandeling van hun bezwaar legden ze uit dat de bouw onder andere is getroffen door het faillissement van de aannemer. En in 2014 overleed hun (schoon)vader plotseling, waardoor alle tijd en energie werd opgeslokt door het familiebedrijf.

Dadendrang

Het gezin is verbaasd over de onverwachte dadendrang van de gemeente en wil graag twee maanden langer de tijd om onderdak te regelen.

Om hun ergernis kracht bij te zetten, kwamen ook verschillende buurtbewoners naar het gemeentehuis voor de behandeling van het bezwaar. Buurman Verhappen beklaagde zich namens de omwonenden.

De gemeentevertegenwoordiger kon niet uitleggen waarom de situatie jarenlang is gedoogd. Een gemeentewoordvoerder laat desgevraagd weten dat er de afgelopen jaren door diverse omstandigheden andere prioriteiten waren.