Volledig scherm
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings. © Fotomeulenhof

Nuenen: meer macht voor dorpsraad is lege huls

NUENEN - Als Nuenen bij Eindhoven wordt gevoegd zal de behoefte aan dorpsraden en wijkraden groeien maar het voorstel om ze de eerste jaren meer macht te bieden is een lege huls. De gemeente Nuenen schrijft dat een in brief aan Provinciale Staten over het voorstel van gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

De D66-gedeputeerde toverde haar voorstel twee weken geleden uit de hoed om meer steun te krijgen voor de gedwongen herindeling van Nuenen met Eindhoven.

De gemeente Nuenen stuurde haar reactie op verzoek van Lokaal Brabant naar Den Bosch. Burgemeester Maarten Houben constateert dat de bestaande dorpsraden van Gerwen en Nederwetten en de wijkraad Eeneind volgens het plan meer macht krijgen maar daar helemaal niet op zitten te wachten. En Nuenen zelf heeft helemaal geen dorpsraad en dus worden 19.000 inwoners na de dreigende fusie niet vertegenwoordigd, concludeert hij. 

Quote

Het voorstel lijkt een doekje voor het bloeden

Burgemeester Maarten Houben (Nuenen)

Ook wettelijk zijn er volgens de gemeente Nuenen slechts beperkt mogelijkheden om bevoegdheden over te dragen aan een dorpsraad of wijkraad. Bovendien gaat de nieuwe gemeente daar over en niet de provincie Noord-Brabant of Den Haag. Burgemeester Houben verwacht dat Den Haag ook niet zal meewerken aan het idee. ,,Het voorstel lijkt een doekje voor het bloeden: het lijkt een mooie geste, die bij nader inzien een lege huls blijkt’’, concludeert hij.

Quote

We willen geen politiek bedrijven

Voorzitter Igor Paulussen van wijkraad Eeneind

De dorpsraden Gerwen en Nederwetten en wijkraad Eeneind bevestigen dat ze niet verlegen zitten om extra bevoegdheden of een budget. ,,We willen dicht bij alle inwoners staan maar willen geen politiek gaan bedrijven over bijvoorbeeld de verdeling van geld’’, zegt voorzitter Igor Paulussen van wijkraad Eeneind over het gezamenlijke standpunt.

Provinciale Staten bespreken het voorstel vrijdag. De definitieve beslissing over de toekomst van Nuenen werd eerder deze week voorlopig opgeschort.