Herdenking van de bevrijding bij het oorlogsmonument in Nuenen in 2018.
Volledig scherm
Herdenking van de bevrijding bij het oorlogsmonument in Nuenen in 2018. © Bert Jansen

Nuenen moet nóg een jaar wachten op een dodenherdenking op 4 mei

NUENEN - Het plan van de gemeente Nuenen om een dodenherdenking te introduceren op 4 mei schuift een jaar op. De coronacrisis verhindert het begin van een nieuwe traditie. 

Burgemeester Maarten Houben en wethouder Ralf Stultiëns hebben bepaald dat de beoogde herdenking niet past in de maatregelen die het kabinet maandag heeft uitgebreid in strijd tegen het coronavirus. 

De wethouder noemt het jammer dat de herdenking nu toch niet kan plaatsvinden. Hij was erg benieuwd naar de animo. Volgend jaar wil de gemeente alsnog proberen om een nieuwe traditie te introduceren, kondigt de wethouder aan. 

Klachten

Nuenen is een van de weinige plaatsen die op 4 mei geen aandacht schenkt aan de nationale dodenherdenking. Voor zover bekend is dat ook nog nooit gebeurd. De gemeente herdenkt de doden jaarlijks rond 21 september, de dag dat Nuenen in 1944 werd bevrijd.

De gemeente kreeg al langer klachten over het ontbreken van een plechtigheid op 4 mei. En naar aanleiding van het succes van de activiteiten rond het 75-jarige jubileum van de bevrijding vorig jaar wilde de gemeente werk maken van een sobere ceremonie op 4 mei bij het herdenkingsmonument aan het Bevrijdingsplein (hoek Parkstraat-Europalaan). De wethouder zegt dat bijvoorbeeld is gesproken over een toespraak van de burgemeester, deelname van de gilden en een kranslegging. 

Kleine ceremonie

Raadslid en pleitbezorger Tineke Wieringa heeft de hoop op een herdenking ondanks de aangescherpte coronaregels toch nog niet opgegeven. De fractievoorzitter van coalitiepartij GroenLinks wil in overleg met de wethouder kijken of het mogelijk is om binnen de regels een kleine ceremonie te houden die de lokale omroep kan uitzenden.

Ook de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat op 4 mei door maar dan zonder publiek.