Volledig scherm
Bewoners in de buurt van de Beekstraat in Nuenen protesteren tegen de komst van een Bed & Breakfast in de wijk. Helemaal rechts buurtbewoonster Annemiek Holthuis. © FotoMeulenhof

Nuenen-Oost in opstand tegen bouw horecabedrijf in weiland

NUENEN - Bewoners van Nuenen-Oost hebben zich verenigd wegens plannen voor een grand café met bed & breakfast (B&B) in een weiland pal naast hun wijk. Ze voelen zich misleid door de betrokken ondernemer én de gemeente en voorspellen veel overlast. 

Sinds twee weken hangen spandoeken rond het weiland bij basisschool de Rietpluim waar Eindhovenaar Patrick Slaats de Recreatieve poort Beekstraat Nuenen wil beginnen. Deze wei, horecavrij!!! staat op de spandoeken die verwijzen naar een online petitie die al meer dan 270 keer is ondertekend.

Bom

Buurtbewoner Jan Donze verspreidde eind vorig jaar 25 brieven in de buurt nadat een bouwvergunning was aangevraagd. Bezorgde bewoners verzamelden zich en overwegen een buurtvereniging op te richten. De spandoeken en de petitie zijn de eerste resultaten van het protest tegen de plannen. 

Sinds 2018 is de buurt op de hoogte van de plannen nadat de ondernemer sommige bewoners had uitgenodigd op het weiland en uitleg verschafte. ,,Het sloeg in als een bom’’, blikt bewoonster Annemiek Holthuis terug.

Pas later ontdekten ze dat de gemeente al in 2014 is gevraagd om mee te werken en dat toenmalig W70-wethouder Martien Jansen al in 2015 groen licht heeft gegeven voor uitwerking van de plannen. 

Druk en gevaarlijk

Maar de buurt en weiland zijn helemaal niet geschikt voor horeca, menen de omwonenden. De authentieke Beekstraat is te smal voor nog meer verkeer. Op schooldagen is het al erg druk en gevaarlijk als ouders hun kinderen naar de Rietpluim brengen. 

De bewoners twijfelen bovendien aan de bedoelingen van de ondernemer die het weiland in 2007 kocht. Ze denken dat hij snel geld wil verdienen aan de grond en helemaal niet van plan is om het bedrijf zelf te exploiteren of te gaan wonen in de bedrijfswoning.

Wakker geschud

,,Het wantrouwen is groot’’, wijst Holthuis ook naar de gemeente die de buurt pas een maand geleden voor het eerst actief informeerde. 

Slaats wil nog niet reageren op de ophef die is ontstaan. Volgens de plannen die hij heeft ingediend komen er een grand café met terras met in totaal 88 plaatsen, twee huisjes om in te overnachten, twintig parkeerplaatsen en een bedrijfswoning. 

Tientallen bewoners zullen deze maand bezwaar maken tegen de wijziging van het bestemmingsplan, is de verwachting. Holthuis: ,,We zijn wakker geschud.’’