Volledig scherm
Uit protest tegen het centrummanagement plakten winkeliers in de Parkstraat eerder dit jaar hun gevelreclame aF © FotoMeulenhof

Nuenen overweegt belasting voor vastgoedeigenaren centrum

NUENEN - Eigenaren van vastgoed in het dorpshart van Nuenen gaan mogelijk meebetalen aan het centrummanagement. Om dat te bereiken wil de gemeente laten onderzoeken of van het winkelgebied een Bedrijven Investeringszone (BIZ) gemaakt kan worden. 

Ondernemers in het centrum van Nuenen betalen sinds 2017 reclamebelasting om het centrummanagement te financieren. De gemeente geeft de opbrengst (ongeveer 70.000) euro als subsidie door. Vanwege sluimerende onvrede over centrummanager Henry van Vlerken balen verschillende politieke partijen dat de gemeente slechts fungeert als doorgeefluik. 

Protest

Een deel van de winkeliers mokt omdat de centrummanager veel meer kost dan verwacht. Ze vinden dat er te weinig geld overblijft voor de organisatie van activiteiten. Uit protest plakten enkele winkeliers in de Parkstraat begin dit jaar hun gevelreclame af.

Bij de oprichting van het centrummanagement is vanwege de eenvoud en snelheid destijds gekozen voor financiering vanuit reclamebelasting. Vanaf het begin was het BIZ-model de wens van de oprichters. 

Dat winkeliers reclamebelasting kunnen ontwijken door uitingen af te plakken staat als nadeel genoemd in een evaluatie van de gemeente Nuenen. 

Logisch moment

Volgens wethouder Hetty Tindemans zijn vastgoedeigenaren steeds meer betrokken bij het centrummanagement en is het een logisch moment om hen er ook financieel bij te betrekken. De hoogte van de BIZ-belasting is gebaseerd op de WOZ-waarde van bedrijfspanden. 

Voor de invoering van een BIZ-belasting moet eerst het draagvlak gepeild worden. Tindemans stelt voor om een verkenning uit te voeren naar de kansen van het de BIZ-regeling voor Nuenen. De gemeenteraad beslist daar volgende maand over.