Volledig scherm
Gerwenaar Reinoud Lantman en zijn kleinzoon tussen de gekapte fijnsparren, met op de achtergrond nog meer dode bomen © Jean Pierre Reijnen

Nuenen vervangt dode fijnsparren

NUENEN - De gemeente Nuenen laat volgende maand honderden dode fijnsparren weghalen die het slachtoffer zijn geworden van de droogte en de letterzetter. Er komen loofbomen voor in de plaats. 

Het grootste deel van de operatie vindt plaats in Gerwen waar op de hoek van de Lieshoutseweg en Bosweg op gemeentegrond naar schatting nog bijna vijfhonderd dode, bruine fijnsparren staan. 

Naalden

Buurman Reinoud Lantman vertelt dat vorig jaar tijdens de extreme droogte de hars uit alle bomen druppelde en alle fijnsparren in één nacht al hun naalden verloren. 

De beruchte letterzetter deelde vervolgens de doodsteek uit aan de bomen, zoals op veel plaatsen in West-Europa is gebeurd. Het kleine kevertje nestelt zich onder de dunne schors van de boom, vreet de levensader van de boom aan deelt de genadeklap uit. 

Lantman kan het weten. Bij zijn huis aan de Lieshoutseweg stonden ook ongeveer 350 fijnsparren die de droogte niet overleefden. Als een wonder trotseerde één spar het extreme weer. Een lekkende waterbron dicht bij de wortels, was de redding voor de die ene boom. 

Kostbaar

Dagenlang en met extra hulp is Gerwenaar Lantman vorig jaar en dit jaar bezig geweest om de dode bomen te vellen. In vijftig jaar waren de traditionele kerstbomen gegroeid tot ruim vijftien meter hoogte. De bomen dicht bij zijn huis liet hij professioneel omzagen. Bovendien draaide hij op voor de kostbare afvoer van 25 ton snoeiafval. ,,Het is een kale bedoening geworden’’, zegt hij met een blik op zijn erf. 

De kap en vervanging van de fijnsparren op gemeentegrond gaat Nuenen 10.000 euro kosten, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Waarom de gemeente de dode bomen niet eerder heeft verwijderd is niet exact duidelijk. De woordvoerder benadrukt dat de bomen niet van ene op andere dag zijn gestorven. Het najaar is bovendien de beste periode om de sparren te kappen en loofbos te planten, aldus de gemeente. 

Ook Lantman is nog op zoek naar loofbomen als alternatief voor de verdwenen sparren.