Beeld van de tweede drugsdump in het weiland van een Nuenense familie
Volledig scherm
Beeld van de tweede drugsdump in het weiland van een Nuenense familie © Bert Jansen

Nuenen wijst schadeclaim gedupeerden drugsafval af

NUENEN - De gemeente Nuenen heeft een schadeclaim van de familie die ongewild het middelpunt werd van een slepend proefproces over de kosten van drugsafval afgewezen. ,,Voor het toekennen van een aanvullende vergoeding bestaat geen grond. We kunnen dat verzoek dan ook niet honoreren’’, schrijft een jurist van de gemeente in een brief aan de advocaat van de getroffen Nuenense familie. 

In een weiland van de familie werd twee keer chemisch drugsafval gevonden. Eerst werd in 2016 een busje met drugsafval in brand gestoken, ruim een jaar later werden er veertig vaten gedumpt en in vlam gezet.

De gemeente ruimde de rotzooi op en stuurde de rekening naar de eigenaren van de grond. Maar omdat de eigenaren niet direct wisten dat drugsafval op hun weiland was gedumpt en zij niet de daders waren was de gemeente niet bevoegd tegen hen op te treden, bepaalde de Raad van State na ruim twee jaar procederen. 

Volgens advocaat Peter van de Laar heeft de gemeente jarenlang uitzichtloos geprocedeerd en baalde de familie van de kille opstelling van burgemeester Maarten Houben. De gemeente Nuenen moest de proceskosten weliswaar vergoeden maar de familie eiste nog 10.000 euro smartengeld vanwege het leed en voor  compensatie van andere kosten zoals vervoer en vrije dagen.