Volledig scherm
Bewoner Piet van de Laar bij het spoor in Eeneind. © FotoMeulenhof

Nuenen wil spoorsloot in Eeneind terug wegens trillingen door treinen

NUENEN - Het dempen van de sloot langs het spoor in Eeneind is mogelijk de oorzaak geweest van extra trillingen door het treinverkeer. Door de sloot weer uit te graven hopen aanwonenden dat de overlast afneemt. 

Piet van de Laar (70) woont al bijna heel zijn leven dicht bij het spoor. Zijn huidige woning aan Den Binnen ligt op 20 meter van de rails door Nuenen. Dagelijks ziet hij de passagiers- en goederentreinen voorbij denderen. 

Om het lawaai voor aanwonenden in Eeneind te beperken zijn in 2012 geluidsschermen geplaatst. Tegelijk werd de sloot gedempt. 

Klachten

Maar de klachten over trillingen zijn sindsdien alleen maar toegenomen en bewoners legden een verband met de verdwenen sloot. Ze klagen over rinkelend servies en maken zich zorgen over schade aan hun huizen. ,,Het spoor en de palen van de geluidsschermen klapperen bij elke passerende trein en zorgen voor trillingen in de grond’’, verklaart Piet van de Laar over zijn ervaringen. Herstel van de sloot kan de reikwijdte van de trillingen wellicht beperken, denkt hij. 

Op verzoek van de gemeente liet ProRail onderzoek doen naar de vermoedens van de aanwonenden. ,,Het dichtmaken van de sloot heeft mogelijk voor hogere trillingen gezorgd’’, erkent woordvoerder René Vegter desgevraagd over de uitkomsten. ,,De gemeente heeft ons daarom gevraagd de sloot weer terug te brengen.’’

Of dat ook echt gaat gebeuren, staat nog niet definitief vast. ProRail is niet verplicht, ,,We kijken nog of we tegemoet kunnen komen aan het verzoek. We hebben uitgezocht of het veilig is om de sloot weer uit te graven. En het kan in principe wel’’, zegt de woordvoerder. 

ProRail benadrukt dat er geen garantie bestaat dat het terugbrengen van de sloot trillingen vermindert en is zelf ook benieuwd naar het resultaat. 

Kosten

Volgens de Nuenense wethouder Caroline van Brakel wijst het onderzoek op een significant verschil tussen trillingen met of zonder spoorsloot. ,,Door het uitgraven van de sloot zullen de trillingen verminderen maar niet helemaal verdwijnen’’, zegt zij. 

De gemeente en de spoorbeheerder overleggen waarschijnlijk later deze maand over het idee. Volgens de wethouder gaat het gesprek vooral om de kostenverdeling. De gemeente heeft een inschatting gemaakt maar wil nog geen bedragen noemen. 

Bewoner en wijkraadslid Piet van de Laar is ondanks de twijfels blij met de ontwikkelingen. ,,Alles wat eventueel helpt, is meegenomen.’’