Molen De Roosdonck in Nuenen met eigenaar Hennie Merks (r) en molenaar Mario Collombon (l)
Volledig scherm
Molen De Roosdonck in Nuenen met eigenaar Hennie Merks (r) en molenaar Mario Collombon (l)

Nuenen ziet af van plannen rondom molen De Roosdonck

NUENEN - De omgeving van molen De Roosdonck in Nuenen blijft onaangeroerd in aangepaste plannen om het dorp aantrekkelijker te maken voor toeristen. De gemeente heeft dat bepaald na protest van eigenaar Hennie Merks.

In de ideeën die de gemeente vorig jaar lanceerde, werd rondom de molen gedacht aan de plaatsing van nieuwe bomen, de aanleg van nieuwe voetpaden en zelfs de bouw van een zogenoemd broodhuis. De plannen maakten deel uit van de Wereld van Van Gogh, het toekomstbeeld van gemeente voor het historische deel van Nuenen. 

Niet chique

Eigenaar Hennie Merks weet nog dat hij zich destijds is rot geschrokken van de plannen. ,,Ik was onaangenaam verrast’’, zegt hij diplomatiek. Bovendien was hij boos dat alle plannen op papier waren gezet zonder hem te raadplegen. ,,Dat was onbegrijpelijk en niet chique’’, blikt hij terug.

Een gebouw, bomen en paden vormen volgens de moleneigenaar een gevaar voor de windvang en voor de veiligheid van de toeristen. Met minder wind kan de molen slechter draaien waardoor meer onderhoud nodig is. Volgens hem zijn er niet voor niets strenge regels voor ontwikkelingen binnen de molenbiotoop, de directe omgeving van de molen.  

In een toelichting zegt Merks bovendien dat bomen en een broodhuis (vroegere broodverkoop) er nooit hebben gestaan en dus ook niet passen in het idee om de tijd van Vincent van Gogh tot leven te wekken in Nuenen. 

Door het stof

Merks maakte officieel bezwaar waarna hij werd uitgenodigd voor een gesprek. In het gesprek ging de gemeente door het stof. Door een vergissing was hij niet uitgenodigd voor de plannenmakerij, gaf de gemeente toe. Bovendien erkende de gemeente direct dat de molenbiotoop gerespecteerd zal worden. 

In de aangepaste plannen die vorige week naar de gemeenteraad zijn gestuurd zijn de nieuwe bomen en het broodhuis geschrapt. Ook de ligging van de wandelpaden is gewijzigd. De molenbiotoop is de leidraad bij eventuele nieuwe ontwikkelingen of aanleg van groen, belooft de gemeente. 

De moleneigenaar is gerustgesteld, zegt hij. Wethouder Ralf Stultiëns benadrukt dat het in alle plannen vooralsnog gaat om potentiële ontwikkelingen. ,,Uiteraard gaan wij niets zomaar aanleggen op het terrein van een ander.’’

Molen De Roosdonck is een van de 39 officiële Brabantse monumenten uit de tijd van Vincent van Gogh. De molen staat waarschijnlijk afgebeeld op verschillende tekeningen van zijn hand.