Volledig scherm
Een groep mensen uit Nuenen heeft in Zuid-Afrika huizen gebouwd voor de arme bevolking. © Gerard van Keulen

Nuenens bouwteam wijkt uit naar Zuid-Afrika

NUENEN/DUNDEE - Door voortdurende onrust in Nicaragua is een hulpactie van een groep Nuenenaren noodgedwongen uitgeweken naar Zuid-Afrika. Op een van de armste plaatsen in het land bouwden de deelnemers deze week zestien huizen voor lokale bevolking. 

Ondernemers en leerlingen van het Nuenens College haalden vorig jaar in totaal 32.000 euro op voor Nicaragua. Maar meer dan een jaar lang stond het geld dat in Nuenen werd ingezameld op een bankrekening.

Opstand

Het plan om huizen te gaan bouwen in Nicaragua werd ruw verstoord door een gewelddadige opstand in het Zuid-Amerikaanse land tegen de regering. De reis moest worden uitgesteld en vanwege een voortdurend negatief reisadvies uiteindelijk ook afgesteld. 

Na overleg werd eind vorig jaar Zuid-Afrika uitgekozen als alternatief en zaterdag stapte de groep met vijftien enthousiaste bouwers dan toch eindelijk in het vliegtuig. 

Weeskinderen

Op verschillende plekken zijn afgelopen dagen in totaal zestien huisjes gebouwd. De huisjes zijn bedoeld voor zogenoemde ‘caregivers’, vrouwen die zich ontfermen over soms wel drie of vier weeskinderen. De Nuenense bouwers zijn opgevangen door de lokale bewoners van wie ze onderdak en eten kregen. 

,,We hebben veel armoede gezien maar desondanks zijn de mensen erg aardig en gastvrij’’, laat deelnemer Tonnie van der Heijden weten vanuit Zuid-Afrika. De lokale bevolking is dankbaar maar de Gerwense ondernemer constateert ook dat er meer zorgen bestaan in het gebied. Aids is een epidemie, mannen vertrekken voor werk naar de stad, wegen zijn slecht en vers water is niet in de buurt, zegt hij. ,,Het zal nog wel even duren voor alle problemen zijn opgelost.’’

Na oplevering en overdracht van de huisjes gaat de groep onder andere nog voor een bezoek naar Johannesburg. Maandag staat de terugkeer gepland.