Het gemeentehuis van Nuenen.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Nuenen. © DCI Media

Nuenense raadsleden ondanks strengere coronaregels bij elkaar

NUENEN - Terwijl bijeenkomsten worden verboden, mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, elk bedrijf is overgestapt op videovergaderen en elke school digitaal lesgeeft komt het gemeentebestuur van Nuenen nog gewoon bij elkaar.

Het Nuenense college van B&W vergaderde dinsdag nog voltallig op het gemeentehuis en op verzoek van enkele politieke partijen is er woensdag informeel overleg met een delegatie raadsleden. Burgemeester Maarten Houben heeft dat desgevraagd bevestigd.

Goede voorbeeld

De burgemeester snapt dat het gemeentebestuur het goede voorbeeld moet geven maar volgens hem is het niet verboden om bij elkaar te komen voor overleg, ook niet nadat maandagavond de coronaregels nogmaals zijn aangescherpt. Het overleg met raadsleden is eenmalig en er is voldoende ruimte om afstand van elkaar te houden, benadrukt hij. Houben heeft de partijen gevraagd om maximaal één raadslid af te vaardigen.

Volgens de burgemeester was er in de gemeenteraad behoefte om elkaar te spreken over de vergaderwijze de komende tijd. Voor het overleg vanavond komen zes raadsleden plus de burgemeester en de griffier bij elkaar.

Niet verstandig

Alleen oppositiepartij D66 heeft afgezegd. Fractievoorzitter Bertje van Stiphout vindt het niet verstandig en niet nodig om bij elkaar te komen. Zij heeft voorgesteld om online te vergaderen.

Het overleg leent zich niet om via internet te doen, zegt de burgemeester. Hij geeft bovendien toe dat hijzelf en meerdere raadsleden videovergaderen nog niet onder de knie hebben. ,,Ik ben er superonhandig in en we hebben wat dat betreft nog een enorme inhaalslag te maken.’’

CDA-fractievoorzitter Erik Groothoff gaat woensdag wel naar het overleg. Volgens hem kan dat ook als alle afstand- en hygiëneregels gewoon worden nageleefd.