Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Eveline van Elk

Ondergrondse afvalcontainers in nieuwbouwwijken Nuenen en Gerwen

NUENEN - Nuenen doet een nieuwe poging om omgekeerd inzamelen van afval in te voeren. In de nieuwbouwwijken Nuenen-West en Gerwen ZO maakt de kliko plaats voor ondergrondse afvalcontainers, als het aan wethouder Joep Pernot ligt.

De kliko wordt te duur en de ondergrondse container is volgens de wethouder bovendien een kans om de hoeveelheid restafval verder te beperken. 

Inwoners van Nuenen produceren per jaar gemiddeld 82 kilo restafval en landelijk is de doelstelling om dat te reduceren tot 30 kilo in 2025. Ondergrondse containers zijn goedkoper omdat de kosten van het ophalen veel lager zijn. 

In een brief aan de gemeenteraad schrijft GroenLinks-wethouder Pernot dat er in Nuenen-West twee soorten inzamellocaties komen: voor recyclebaar afval én voor restafval. 

Gemeenteraad huiverig

Bewoners kunnen hun herbruikbaar afval (papier, plastic, etensresten, glas, textiel en tuinafval) kwijt op zogenoemde grondstofparken die op maximaal 150 meter van hun huis worden ingericht. Inzamellocaties voor restafval komen er minder en gemiddeld op grotere afstand (op maximaal 250 meter).

De gemeente heeft 450.000 euro gereserveerd voor de investering in de ondergrondse afvalcontainers voor Nuenen-West. In Gerwen ZO betaalt de projectontwikkelaar het grondstofpark en de restafvalcontainer. 

In 2017 mislukte een poging van toenmalig wethouder Henk Pero om te gaan experimenteren met ondergrondse containers omdat de gemeenteraad niet wilde meewerken. Zeven van negen politieke partijen stemden destijds tegen een experiment, waaronder drie van huidige coalitiepartijen. Tegenstanders plaatsen vraagtekens bij de (hoge) kosten en twijfelen vanwege de loopafstand die een probleem kan opleveren voor bijvoorbeeld senioren.