Volledig scherm
supermarkten Albert Heijn en Nettorama in Centrum van Geldrop © FotoMeulenhof

Ondernemers Geldrop praten samen over toekomst centrum: ‘Focus op boodschappen doen’

GELDROP - In het Geldropse centrum moet de focus vooral liggen op boodschappen doen. Dat zeggen enkele ondernemers en deskundigen tijdens een informatieavond. Ze kwamen samen om te praten over leegstand en de toekomst van het centrum.

,,Mensen komen alleen naar het centrum voor boodschappen dus laat de gemeente nou daarop beslissingen nemen", betoogde Remy van Grinsven woensdag in een bijeenkomst van Geldropse ondernemers. ,,Ze kunnen beter dat faciliteren en er niet van alles bij bedenken.” 

De ondernemers kwamen op uitnodiging van de PvdA Geldrop-Mierlo bij elkaar in Het Heerenhuys23. Onderwerp: de leegstand en de toekomst van het Geldropse centrum. In het goed gevulde zaaltje leek instemming met die gedachte over Geldrop als ‘boodschappencentrum.’ 

,,Het winkelbestand is gewoon te groot. Het is een illusie dat je het centrum kunt opwaarderen. Het moet boodschappencentrum zijn", vond Ronald Borrenbergs van RPS makelaars. ,,Als je bij de supermarkt bent geweest en moet nog naar een andere winkel, moet je een halve marathon lopen om daar te komen. Dat moet anders", stelde architect Rob van Aken. ,,Waarom zou de Korte Kerkstraat leeg moeten zijn. Waarom niet de auto te gast en eenrichtingsverkeer daar.”

Meerdere ondernemers vinden dat het tijd wordt voor maatregelen. ,,Als er niet snel iets gebeurt valt de een na de ander om", denkt de eigenaar van de Bakker Bart in het dorp. Hij zegt in de afgelopen maanden veel klanten te zijn kwijtgeraakt. Verschillende ondernemers klagen over de langzame vordering in het centrum en spreken over stroperigheid en vooruitschuiven van plannen. De ondernemer van Bakker Bart benoemde ook de ongelijkheid ten aanzien van parkeren in Geldrop: ,,In het centrum moet je betalen, bij de Coevering is het gratis en in Mierlo heb je een blauwe zone.” Er zijn bij de ondernemers frustraties over de jarenlange gesprekken die weinig opleverden. Als voorbeeld daarvan werd de Heuvel aan het Horecaplein genoemd. Regelmatig gebeuren daar ongelukken doordat mensen vallen over de verhoogde drempel in de straat. De uitvoering van reconstructieplannen laat lang op zich wachten. 

Richard Pors eigenaar van het Heerenhuys23 wees er op hoe het centrum ook positief veranderde in afgelopen jaren door de horeca. "Geldrop is ook gewoon leuk, je moet het willen zien. "