Overhandiging petitie voor kinderpardon bij Tweede Kamer.
Volledig scherm
Overhandiging petitie voor kinderpardon bij Tweede Kamer. © Daniella van Bergen

Ook Geldrop-Mierlo steunt kinderpardon

GELDROP-MIERLO - De kinderpardonactie voor 400 kinderen voor wie uitzetting uit Nederland dreigt, gaat nog steeds door. Nu heeft ook de Geldrop-Mierlo een motie ter ondersteuning van die actie aangenomen. Dat gebeurde maandagavond. 

De motie werd ingediend door GroenLinks. Daarmee sloot Geldrop-Mierlo zich aan bij de groep 'kinderpardongemeenten’. Die maken zich samen sterk voor een oplossing voor kinderen die uitgezet moeten worden. Bijvoorbeeld door het versoepelen van het zogenaamde meewerkcriterium. 

93 gemeenten

In Zuidoost-Brabant hebben behalve Geldrop-Mierlo ook Waalre, Cranendonck, Helmond en Eindhoven een kinderpardonmotie aangenomen. In totaal deden tot nu toe 93 gemeenten dat. 

Ook de petitie #Eigeland van presentator/programmamaker Tim Hofman loopt nog door. Er hebben inmiddels bijna 234.000 mensen getekend. Hofman gebruikt de petitie ter ondersteuning van een burgerinitiatief. Daarmee kan een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer gezet worden. Of een nieuw kinderpardon dan wel een kans maakt lijkt onwaarschijnlijk. Zowel premier Rutte als staatssecretaris Mark Harbers van asielzaken (beiden VVD) voelen er nog steeds helemaal niets voor.  

CDA verdeeld

Binnen het CDA ligt de kwestie gevoelig. Veel lokale CDA’ers zijn wel voor een kinderpardon. Maar het CDA in de Tweede Kamer is het eens met Rutte en Harbers. Ook in Geldrop-Mierlo was het CDA verdeeld. Vier fractieleden ondersteunden de kinderpardonmotie niet. Alleen CDA-raadslid Irene Neele-Janssen stemde voor. VVD en Dorpspartij Mierlo stemden ook tegen.