Oorlogsbegraafplaats in Mierlo weer beklad, hakenkruis op kapel: ‘Er is veel schade aangericht’

update + videoMIERLO - De kapel, verschillende graven en andere gedenkstenen van de Mierlo War Cemetery zijn beklad met zwarte verf uit een spuitbus. De politie kreeg rond 08.15 uur een melding van de bekladding aan de Geldropseweg. 

Ook in Groot-Brittannië is de graffiti nieuws. Zo heeft de BBC aandacht besteed aan de bekladdingen in een artikel op de website.

,,Er is best veel schade aangericht. We zijn aanwezig op de begraafplaats om onderzoek te doen", vertelde een woordvoerder van de politie.

MH17

Op de grafzerken op het Britse ereveld, de buitenmuur en op de muren van de kapel zijn verschillende dingen geschreven. Zo wordt op de buitenmuur gerefereerd naar MH17 en is de achterwand van de kapel vervuild met een hakenkruis.

Beheerder Henk ten Westenenk trof de oorlogsbegraafplaats vrijdagochtend beklad aan. ,,Ik ben hier gisterenavond nog geweest, toen was er nog niets aan de hand. Dus het moet afgelopen nacht gebeurd zijn.” Ten Westenenk laat weten dat dit niet de eerste keer is. ,,Afgelopen weekend is de begraafplaats ook al beklad. Die hebben we dinsdag schoon laten maken en nu is het weer raak.” Ten Westenenk gaat er dan ook van uit dat het dezelfde persoon is die achter beide bekladdingen zit.

War Cemetary schoongemaakt

De politie heeft de Mierlo War Cemetery tijdelijk afgezet met lint. Rond 13.00 uur werd de oorlogsbegraafplaats weer vrijgegeven. Een Belgisch bedrijf dat zich specialiseert in het schoonmaken van spuitbusverf is ingeschakeld door Commonwealth War Graves Commission om alles te reinigen.

 Er is nog geen verdachte in beeld, maar inmiddels is er ook een bekladding in Helmond gevonden. Op de Brandevoortse Dreef in de tunnel onder het spoor. Vermoedelijk gaat het om dezelfde daders.

De politie sluit niet uit dat er in Mierlo nog meer bekladdingen zijn geweest. Zo werd op de Ambachtsweg in Mierlo een bord met plattegrond beklad. De politie onderzoekt of deze bekladding in verband gebracht kan worden met de vernielingen op de oorlogsbegraafplaats.

De politie Valkenswaard houdt extra toezicht op de begraafplaats na de vernielingen. 

Volledig scherm
De bekladde kapel op de Mierlo War Cemetery. © Bert Jansen
Volledig scherm
De bekladde onderdelen van de Mierlo War Cemetery. © Bianca Clerkx/ED
Volledig scherm
De bekladde onderdelen van de Mierlo War Cemetery. © Bianca Clerkx/ED
Volledig scherm
De bekladde onderdelen van de Mierlo War Cemetery. © Bianca Clerkx/ED
Volledig scherm
Een bedrijf is bezig met de schoonmaak © Bert Jansen