Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk uiterst rechts. © Corrie de Leeuw

Opvolgers Berry Link in Geldrop-Mierlo kunnen bijna solliciteren

GELDROP-MIERLO - Wie graag wil solliciteren naar het burgemeesterschap van Geldrop-Mierlo moet nog een weekje geduld hebben. Dinsdag verschijnt de vacature in de Staatscourant. Dat zei de Commissaris van de Koning die deze dinsdag de profielschets voor de nieuwe burgemeester kwam halen. 

Dat gebeurde in een speciale raadsvergadering. Daarin zei Wim van de Donk, Brabants Commissaris van de Koning, ook dat hij hoopt en verwacht dat de naam van de nieuwe burgemeester in november bekend zal zijn. Een waarschuwing had hij ook: ,,Van alle kandidaten wordt onderzocht of ze wel brandschoon en benoembaar zijn in het ambt. De 2 die uiteindelijk worden voorgedragen worden nog extra onderzocht door de AIVD en de Belastingdienst. Mensen die dat niet willen, raad ik aan om niet te solliciteren". 

Quote

De 2 die uiteinde­lijk worden voorgedra­gen worden nog extra onderzocht door de AIVD en de Belasting­dienst.

Wim van de Donk, Commissaris van de Koning

Op 9 juli sluit de termijn waarbinnen gesolliciteerd kan worden. Na gesprekken met de CvdK en de vertrouwenscommissie met Geldrop-Mierlose raadsleden wordt in een besloten raadsvergadering bekendgemaakt welke twee kandidaten het meest geschikt zijn. De raad bepaalt wie op één komt.

Lekken

VVD-fractievoorzitter Monica Leenders (oppositie) reageerde ook nog op het besluit van de PvdA (ook oppositie) om niet deel te nemen in de vertrouwenscommissie.  Richard van de Burgt van de PvdA  vindt de kans op lekken te groot als de VVD daar in zit. Hij vindt dat de VVD in de kwestie Link te loslippig is geweest, waar geheimhouding was afgesproken. Link stapte op toen via deze krant bekend werd dat de raad onderzoek had gedaan naar een ongepaste relatie die de burgemeester had met een medewerkster.

Leenders op haar beurt zei gisteren dat de PvdA ‘met deels onware standpunten naar buiten trad'. Verder zei ze  dat de VVD vindt dat alle discussies in het openbaar in de raad moeten plaatsvinden. Behalve die over een benoemingsprocedure omdat daarvoor een geheimhoudingsplicht geldt. 

Misdrijf

Net daarvoor had Van de Donk er nog op gewezen dat de procedure vertrouwelijk is en dat schending van dat vertrouwen een misdrijf is. De profielschets die de raad heeft opgesteld,  vatte Van de Donk als volgt samen: ,,Jullie willen iemand die benaderbaar is, empathisch en goed kan luisteren. Maar ook willen jullie een leider, iemand die knopen doorhakt.” Dat Geldrop-Mierlo als 4e gemeente in de regio een belangrijke rol wil spelen in de regionale samenwerkingsvormen en dus een burgemeester die daar bij past, vond Van de Donk terecht. Hem was ook het gewenste ‘maizenagehalte’ opgevallen: alle partijen willen dat de nieuwe burgemeester een verbinder is.