Volledig scherm
Oud-wethouder Roland Janssen. © CDA Geldrop-Mierlo

Oud-wethouder Roland Janssen uit Mierlo overleden: ‘een man waar je vrolijk van werd’

NecrologieIn willekeurige volgorde was Roland Janssen ereburger van Mierlo, prins carnaval en prins Chocomel, PSV-supporter, voorzitter van de Zonnebloem en het Patronaat, CDA-voorzitter, oprichter van jongerenvereniging De Brug, organisator van politieke busreizen, wethouder, raadslid, rechtsbuiten bij Mifano, verpleegkundige, docent verpleegkunde en -samen met zijn zoon- bonbonmaker. Maar bovenal was hij Mierlonaar in hart en nieren en nog meer bovenal: echtgenoot van Riki, vader van Irene en Ruben en opa van Daan, Jelle, Jade en Linde. ,,Want uiteindelijk ging zijn familie altijd voor”, zegt Joke Wagter, mede-bestuurslid van de CDA-afdeling Geldrop-Mierlo.

In het dorp dat Roland Janssen net zo in het hart droeg als het dorp hem, is geschokt en vol verdriet gereageerd op het nieuws over zijn ziekte en overlijden. Dat nieuws kwam plotseling. Want tot voor heel kort was Roland Janssen nog nadrukkelijk aanwezig bij allerlei Mierloze zaken waarbij zijn blijmoedige bemoeienis volgens hem noodzakelijk was. Maar hoe onverwoestbaar zijn positieve kijk op het leven ook was: tegen de ziekte die hem trof was niets opgewassen. Op dinsdagochtend 14 mei overleed hij , nadat hij van een beperkt aantal mensen nog bewust afscheid heeft kunnen nemen. Roland Janssen werd 70 jaar. Zijn uitvaart vindt-volgens zijn eigen scenario- plaats op zaterdag 18 mei om 11 uur in de Heilige St. Luciakerk in Mierlo.

Rechtsbuiten

In zijn jonge jaren was Roland Janssen de snelle rechtsbuiten van voetbalclub Mifano. Mierlonaar Jos Lenssen (61) kent hem nog uit die tijd. Hij weet nog dat Janssen -om onbekende redenen- altijd voetbalde met een rode boerenzakdoek in zijn achterzak, dat hij super-sportief was en nooit een sliding maakte. En natuurlijk; ook in die tijd dronk Janssen nooit alcohol, maar wel chocomel en dat zou zijn leven lang zo blijven. ,,Mierlo verliest een persoonlijkheid, zegt Lenssen, ,,een mensenmens, altijd met een lach op zijn gezicht. Altijd positief”.

Dat laatste bevestigt Jealine van Mazijk, bestuurssecretaris van de lokale Zonnebloem-afdeling. ,,Hij was zo enthousiast, zo positief. Een geweldige spreker, luisterend, meelevend. Van die man werd je vrolijk. Ik was een fan van hem”.

Inspirerende man

CDA-fractievoorzitter Mark van Schaijk in de Geldrop-Mierlose gemeenteraad zegt: ,,Hij was een inspirerende man. Ik ben er heel blij mee en dankbaar voor dat ik hem heb mogen meemaken. Hij was heel principieel maar wel tot op zekere hoogte bereid tot het sluiten van compromissen. Ik hoop dat ik dat van hem geleerd heb.”

Quote

Een man die het nooit voor zichzelf deed, maar altijd klaar stond voor anderen. Bescheiden, maar zijn rol was enorm

Joke Wagter, afdelingsbestuur CDA

Joke Wagter werd door Janssen bij het CDA-afdelingsbestuur gehaald. Ze maakte hem van dichtbij mee als ‘een voorzitter met verve’. ,,Een verbinder. Een man die het nooit voor zichzelf deed, maar altijd klaar stond voor anderen. Bescheiden, maar zijn rol was enorm.” Ze zal zijn gevoel voor humor nooit vergeten. ,,Bijvoorbeeld als hij het in een discussie hartgrondig met iemand oneens was. ‘Je maakt nu een heel intelligente vergissing’, zei hij dan”.

Volledig scherm
Een archieffoto van Roland Janssen uit de tijd toen hij nog wethouder was in de zelfstandige gemeente Mierlo. © FotoMeulenhof