Volledig scherm
Corine Brouwers, met rechts een voorbeeld van haar werk. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Papercut van Corine Brouwers uit Mierlo op Yksi Expo in Eindhoven

MIERLO - Papiersnijkunst van de Mierlose Corine Brouwers is te zien op de Yksi Expo op Strijp-S te Eindhoven. Het thema van de expositie is 'Beyond coffee'. De opening van de tentoonstelling is op 18 september en loopt door tot 27 oktober, zodat haar papercut werken ook in de Dutch Design week te zien zijn.

Ter gelegenheid van de opening geeft Brouwers een workshop papercutting. ,,Een paar jaar geleden ben ik begonnen met papercutting", vertelt Corine Brouwers (45) uit Mierlo, die van beroep illustrator is. ,,Bij mijn eerste poging was ik meteen verkocht." Brouwers houdt van het ambachtelijke van papercutting, een papiersnijkunst die al in de 4de eeuw in China werd uitgevonden.

Haar werk is stoer met strakke lijnen. ,,Ik houd van krachtige zwarte lijnen op een witte ondergrond. Soms werk ik met kleur, maar zwart-wit heeft mijn voorkeur."

Spiegelbeeld

Papiersnijkunst is tijdrovend, Brouwers werkt dagen en soms een hele week aan een werkstuk. ,,Het is meditatief", aldus Brouwers. ,,Lekker aan niets denken." Ze maakt een spiegelbeeld van het onderwerp dat ze uit wil snijden op de achterkant van een zwart papier en snijdt dat vervolgens uit met een scalpel. ,,Het is de kunst van het weghalen en toch moet alles met elkaar verbonden blijven."

Corine Brouwers laat zich onder andere inspireren door alles wat met koffie te maken heeft. ,,Mijn man is half Italiaans en daardoor zijn we vaak op Sardinië geweest. Daar is de koffiecultuur altijd heel belangrijk geweest en in de koffiebars was het genieten. Daar heb ik geleerd dat koffie niet zomaar koffie is en dat de koffiecultuur leuk is."

Vers

Brouwers besteedt aandacht aan ieder kop koffie en kiest met zorg de bonen die ze gebruikt. De bonen moeten vers gebrand zijn. ,,Ik proef het als de koffie vers is. Dat is echt veel lekkerder."

Behalve de kwaliteit van de koffie is het ook belangrijk voor Brouwers dat de koffie duurzaam is verbouwd. ,,Ik wil een eerlijk kopje koffie drinken, verantwoord genieten."

Haar werk straalt haar liefde voor koffie uit en daarom werd ze gevraagd voor de Yksi Expo op Strijp-S die als thema 'Beyond coffee' heeft. Behalve door koffie laat Brouwers zich ook inspireren door een omgeving. ,,Ik hou ervan om een werk af te stemmen op een bedrijf of op het interieur van een huiskamer."

De werken van Brouwers zijn te bezichtigen tot 27 oktober. De laatste week is de Yksi Expo een onderdeel van de Dutch Design week (19 tot 27 oktober). Mensen die een workshop van haar willen volgen, kunnen zich aanmelden bij expo@yksi.nl. De workshop wordt gegeven op 18 september van 14.00 tot 16.00 uur.