Volledig scherm
Nu is de ‘Col du Gulbergen’ alleen nog te bedwingen door mountainbikers. © Adventure Store

Plan PvdA Brabant: fietspad voor wielrenners op Gulbergen Nuenen

NUENEN/DEN BOSCH - Hoe mooi zou dat zijn: een geasfalteerd fietspad voor wielrenners naar de zestig meter hoge top van de Gulbergen in Nuenen? De PvdA statenfractie ziet zelfs kansen voor een ‘Brabantse heuvelroute’. 

Als het aan de statenleden Stijn Smeulders uit Helmond en de Eindhovense Edith van Dijk ligt, komt zo'n fietspad er.  Plannen om op de Bavelse Berg in Breda een goed en permanent opengesteld pad voor wielrenners aan te leggen, grijpen de twee aan om te pleiten voor een soortgelijke route naar de top van de Gulbergen, de voormalige vuilstort tussen Nuenen en Geldrop-Mierlo.  

Nu is  die hoogste top van Brabant alleen voor mountainbikes via een grindpad bereikbaar. ‘Een gemiste kans om de Brabanders te laten genieten van het uitzicht op Brabant', schrijven de statenleden aan het college van GS. Smeulders en Van Dijk willen het ijzer smeden nu het nog heet is: de wielersport was nog nooit zo populair in Nederland -en vooral in Brabant-, onder meer door de successen van Kruijswijk en Van der Poel. Voor de aanleg zou ook de provincie een duit in het zakje moeten doen, aldus Smeulders.  

Heuvelroute

Brabant is volgens het statenlid een prima fietsprovincie maar ontbeert een paar uitdagende cols. ,,Hoe leuk zou het zijn als de Gulbergen toegankelijk zou worden voor wielrenners en recreatieve fietsers? Voor wielerclubs supertof om daar te kunnen trainen in het bergop fietsen.”  Volgens de Helmonder, zelf fietsliefhebber, behoort zelfs een ‘Brabantse heuvelroute’ tot de mogelijkheden, als meer voormalige vuilstorten in de provincie zo’n fietspad zouden krijgen. 

Quote

Nieuw pad hoeft ATB-route niet in de weg te zitten. Die bult is groot genoeg

Maarten Klomp , Toerclub Nuenen

Maarten Klomp, voorzitter van Toerclub Nuenen, is enthousiast: ,,Het zou hartstikke leuk zijn. Er ligt nu al een route naar boven, maar die is puur voor mountainbikes. Met dunne bandjes rijd je daar echt niet overheen.” Nu nog rijden de Nuenense fietsers naar Limburg om een colletje te bestijgen. Een trainingsmogelijkheid in de eigen achtertuin zou fantastisch zijn, denkt Klomp. 

Hij plaatst wel een kanttekening: het nieuwe pad moet de ATB-route, waar TC Nuenen twee keer per jaar de  toertocht het ‘Dak van Brabant’ organiseert, niet in de weg zitten. ,,Maar dat hoeft ook niet: die bult is groot genoeg.” 

Beheermaatschappij Gulbergen BV, een dochter van Attero en verantwoordelijk voor beheer en exploitatie van het gebied, kent het voorstel van Smeulders en Van Dijk niet. ,,Maar we zijn altijd positief verrast als mensen meedenken", zegt een woordvoerster. ,,Dit klinkt in elk geval ontzettend leuk.”