Volledig scherm
De pastorie bij de St. Petrus Bandenkerk in Leende. © FotoMeulenhof

Plan voor functiebehoud van pastorieën in Leende, Heeze en Mierlo

LEENDE/MIERLO - Gesloopt worden ze in geen geval, want het zijn rijksmonumenten. Maar het bestuur van de parochie Heilige Nicasius wil graag dat de pastorieën van Leende, Heeze en Mierlo hun verbindende functie behouden. Daarover wordt met parochianen overlegd.

Het bestuur moet wel. Want zoals het nu gaat, kan het niet veel langer, legt parochiebestuurder Joep Baggerman uit: ,,Onze gebouwen kosten veel geld. We vinden het heel belangrijk dat de kerken in de kernen open blijven. Daar willen wij vooral in investeren. Daarbij komt dat de pastorieën grotendeels leeg staan. Alleen die in Heeze wordt nog bewoond, maar pater Mervin gaat in de loop van het jaar terug naar India."

We hebben het over de pastorieën van Heeze, Leende en Mierlo. De Nicasiusparochie heeft kerken in Geldrop (Zesgehuchten en Brigidakerk), Leende (St. Petrus Banden), Sterksel (H. Catharina van Alexandrië), Heeze (St. Martinus) en Mierlo (H.Lucia). De Geldropse pastorie werd al eerder verkocht. Die in Sterksel vorig jaar.

Vervullen belangrijke functie

De drie overgebleven pastorieën kosten het parochiebestuur jaarlijks 'een aanzienlijk bedrag' en brengen - uitgedrukt in geld - niets op. Maar de functie die de gebouwen in de gemeenschap vervullen, is wél heel belangrijk, zo zegt Baggerman. ,,Het is een plek van ontmoeting en verbinding. Er vinden gesprekken plaats met vrijwilligers van de parochie en over de voorbereiding op huwelijken en eerste communies. Daarom zijn we nu samen met betrokken parochianen in Leende en Mierlo aan het overleggen hoe we de functie van de pastorieën kunnen behouden". In Heeze zal zo'n overleg na het vertrek van pater Mervin ook opgestart worden.

Of gebruikers een stichting gaan vormen die de pastorie koopt of dat er toch aangestuurd wordt op huurovereenkomsten, kan Baggerman nog niet zeggen. ,,Daarvoor is het te vroeg. We zijn echt in de verkennende fase". Hij verwacht dat er over enkele maanden meer bekend is.

De betrokken parochianen worden in Leende vertegenwoordigd door Joop Kummeling. Hij is er blij mee dat parochiebestuur en parochianen samen optrekken in het zoeken naar een oplossing. ,,We zijn al volop bezig."