Volledig scherm
De Ter Borghstraat in Geldrop is inmiddels opgeknapt. © Van de Meulenhof

Plannen voor Geldrop: Lelijke plekken op de schop

GELDROP - Voor vijf plekken in Geldrop is een ontwikkelingsplan gemaakt. Een werkgroep, waar ook buurtbewoners zitting in hadden, is betrokken bij de plannenmakerij.

Op het terrein van de voormalige gemeentewerf tussen de Ter Borghstraat, de Gamma en sportschool Harks in Geldrop is het mogelijk woningen te bouwen. De onderhandelingen met de eigenaar van het terrein zijn in een vergevorderd stadium. Dat deelde wethouder Marc Jeucken maandag mee toen de betrokken werkgroep het wijkontwikkelingsplan Braakhuizen-Zuid presenteerde.

Op het terrein staan nu loodsen waar bedrijfjes in gevestigd zijn. In het verleden veroorzaakte een deel van die bedrijfjes overlast. Bij de bouw van woningen is het ook mogelijk om nog eens te kijken of het Turks ontmoetingscentrum TMSG nu wel in te passen is. Mogelijk kan het gehuisvest worden in het gebouw tegenover de sportschool. Volgens de huidige bestemmingsplannen kan dat niet.

Bleekvelden is één van de vijf plekken in Geldrop die volgens het ontwikkelingsplan om een aanpak vragen. Zo is ook de omgeving Aldi-Pessershof genoemd. Er zijn verschillende ideeën voor dat terrein. Te weten: het opknappen van de garageboxen,of deels slopen van de boxen en deels woningbouw, of deels slopen en het terrein voor openbaar groen en parkeren gebruiken. Volgens de wethouder staat de eigenaar van het terrein open voor verandering.

Aldi

Het is moeilijk om de Aldi en de bovenwoningen op die winkel ook in de verbeteringsplannen op te nemen, omdat er verschillende eigenaren zijn. De wijkbewoners willen de supermarkt wel graag behouden.

Nog dit jaar komt er een initiatief om een gezamenlijk plan te maken voor de omgeving bij de St. Jozefkerk, met het dienstencentrum, wijkgebouw De Borgh, het gebouw 'Broakes Huukske', speeltuin De Viking en kindcentrum De Vlinder. De bewoners van de wijk willen in dit gebied een gezellig plein met bankjes onder de bomen, plaats om te bewegen en te ontmoeten.

,,Het zijn ook vooral de kleine ergernissen waar mensen mee komen", vertelt Noor de Witt Hamer. Zij is als vertegenwoordiger van de wijkvereniging opgenomen in de werkgroep. ,,Zwerfvuil, hondenpoep, plastic zakken, vervuilde achterompaden", somt ze klachten van buurtbewoners op.

Op acht plekken in Braakhuizen wordt het groen verbeterd. ,,Zoals in de Ter Borghstraat. Daar waren eerst alleen keien met klimop. Nu staan er planten op de middenberm, dat ziet er beter uit", zegt Hans Rooijakkers. Hij is als beheerder van wijkgebouw De Borgh opgenomen in de werkgroep. De gemeenteraad kreeg maandag het plan overhandigd. Op 28 mei spreekt de commissie ruimte er over.