Volledig scherm
Molenaar Fons Hermans Mierlo en vrijwilligers aan het werk bij de standerdmolen in Mierlo. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Raad is aan zet voor herstel molen Mierlo

MIERLO - De behandeling van de gemeentelijke begroting in november door de gemeenteraad zal uitwijzen of Geldrop-Mierlo 65.000 euro mag uittrekken om de Mierlose standerdmolen op te knappen. 

De steenbalk in de molen is gespleten en B & W heeft een bedrag van 65.000 euro opgenomen in de kadernota om dit cruciale onderdeel op te knappen. Maar de lokale politiek moet hier nog wel groen licht voor geven.

Op de vraag in hoeverre Geldrop-Mierlo aanspraak kan maken op subsidies laat de gemeente weten dat het tot en met 2020 verzekerd is van een provinciale vergoeding voor het onderhoud aan rijksmonumenten. Deze subsidie heeft een maximumbedrag van dertigduizend euro voor een periode van zes jaar. De schade aan de steenbalk is hierin echter niet meegenomen, laat de gemeente weten. Overigens diende Geldrop-Mierlo een nieuw subsidieverzoek in, maar dat is nog niet goedgekeurd.

De Molenstichting Geldrop-Mierlo hoopt later dit jaar het beheer van de standerdmolen over te nemen van de gemeente. Is die overname een feit, dan komt de aanstaande beheerder voor het onderhoud aan de molen in aanmerking voor een subsidie vanuit het Molenfonds.

  1. Geen ruimte voor nieuwbouw sporthal naast of achter Hongerman in Nuenen

    Geen ruimte voor nieuwbouw sporthal naast of achter Hongerman in Nuenen

    NUENEN - Een nieuwe sporthal in Nuenen past niet volledig naast of achter de huidige accommodatie, zoals de gemeenteraad wenst. Huizen rondom sporthal de Hongerman staan té dichtbij om nieuwbouw volledig los van het bestaande gebouw te maken. Onderzoek door een architect in opdracht van de gemeente Nuenen heeft dat uitgewezen. Er resteren vooralsnog drie varianten waarbij de nieuwe sporthal voor een kleiner of groter deel op de huidige plek komt.