Volledig scherm
De Opwettenseweg in Nuenen. © Google Streetview

Raad Nuenen keert zich tegen afsluiting Opwettenseweg voor autoverkeer

NUENEN - De gemeenteraad van Nuenen is tegen een afsluiting van de Opwettenseweg voor autoverkeer ten gunste van een snelfietsroute. 

De politieke partijen W70, GroenLinks en D66 hebben zich dinsdagavond expliciet uitgesproken tegen het voorstel van CDA-wethouder Caroline van Brakel. De drie partijen hebben samen al een meerderheid in de Nuenense raad. ,,Wij willen naar Eindhoven kunnen rijden en de Opwettenseweg is een van de mogelijkheden’’, zei W70-raadslid Patrick Swinkels desgevraagd in een toelichting.  

Nuenen-West

De doorgaande Opwettenseweg vormt de oostelijke grens van nieuwbouwwijk Nuenen-West en leidt naar de A270 richting Eindhoven en Helmond. 

Het is een intensief gebruikte route voor woon-werkverkeer vanuit Nuenen maar ook voor sluipverkeer uit de regio. Er fietsen bovendien veel scholieren en forensen. Door de groei van Nuenen-West neemt de drukte alleen maar toe. 

Andere route

Het Nuenense college van B&W heeft de ambitie om van de Opwettensweg een comfortabele en veilige snelfietsroute te maken, staat in een breed pakket voorstellen aan de gemeenteraad. ,,Om de fiets ruim baan te geven is een afsluiting van de Opwettenseweg nodig. Dit betekent dat het autoverkeer een andere route moet krijgen en gedeeltelijk moet omrijden.’’

,,De Opwettenseweg kan heel duidelijk bijdragen aan de fietsstructuur tussen het centrum van Nuenen en het centrum van Eindhoven’’, voegde de wethouder in de gemeenteraad toe aan haar pleidooi. Door de files op de A270 richting Eindhoven bestaat bovendien de indruk dat de Opwettenseweg op lange termijn steeds minder aantrekkelijk is voor sluipverkeer. 

Oostelijke randweg

Waar de automobilist naartoe moet is nog niet duidelijk. De wethouder wil binnenkort de oplossingen voor het vele autoverkeer in Nuenen presenteren. 

Het meest ingrijpende idee is een oostelijke randweg om Nuenen. De wethouder vroeg de gemeenteraad voor de zomer al budget voor onderzoek naar de aanleg van de nieuwe weg. Ze kreeg het geld niet, onder andere omdat ten minste drie van de vier coalitiepartijen (W70, GroenLinks, CDA en Natuurlijk Nuenen) tegen een randweg zijn.