Volledig scherm
© Thinkstock

Raad Nuenen schrapt belastingverhoging

NUENEN - Het belastingtarief voor huiseigenaren in Nuenen gaat toch niet omhoog. De gemeenteraad heeft dat donderdagavond bepaald door gestegen kosten van jeugdzorg te betalen uit reserves. 

Oppositiepartij VVD nam het initiatief voor de belastingbeperking en kreeg unanieme steun.  ,,De reserves van de gemeente zijn tot de nok toe gevuld’’, motiveerde W70-fractievoorzitter Peter van Leeuwen zijn steun voor het presentje aan de inwoners. 

Volgens fractievoorzitter Monique Donkers van de Combinatie kan het belastingtarief volgend jaar hetzelfde blijven omdat Nuenen vanaf 2021 weer zwarte cijfers schrijft.

Tekort

Wethouder Joep Pernot (Groen Links, Financiën) wilde de onroerende zaakbelasting (ozb) met 2,5 procent  verhogen om een eenmalig tekort op de begroting voor volgend jaar te beperken. Het tekort is vooral ontstaan omdat de kosten voor de jeugdzorg volgend jaar stijgen naar 1 miljoen euro, terwijl rekening was gehouden met 7,5 ton. 

Elke verhoging van de ozb ligt traditioneel moeilijk in Nuenen. De gemeente heeft relatief al een erg hoog belastingtarief voor huiseigenaren. Door de ozb niet te verhogen krijgt de gemeente jaarlijks 116.000 euro minder binnen. 

Zorgen

Volgens de vastgestelde begroting boekt Nuenen vanaf 2021 weer een positief resultaat. Toch bestaan er in de gemeenteraad behalve optimisme ook zorgen voor de komende jaren. Verschillende oppositiepartijen zoals de VVD, Combinatie en PvdA vragen zich af of de huidige begroting wel realistisch is. Gedateerde inschattingen voor grote projecten zoals de verbouwing van Het Klooster en nieuwbouw van sporthal De Hongerman zijn bijvoorbeeld niet bijgesteld ondanks flinke kostenstijgingen in de bouw, waarschuwen de critici.  

  1. Het regent afgelastingen van carnavalsoptochten, meeste stoeten gaan niet door

    Het regent afgelastin­gen van carnavals­op­toch­ten, meeste stoeten gaan niet door

    EINDHOVEN - Het regent nu afgelastingen van de carnavalsoptochten op zondag. Alleen Oirschot meldt dat de tocht doorgaat. Het overgrote deel trekt niet: afgelast zijn Veldhoven, Wintelre (naar zaterdag), Vessem, Hoogeloon, Eersel (later volgt een alternatieve datum), Hooge Mierde (naar dinsdag), Bladel, Acht, Westerhoven en Riethoven (verplaatst naar dinsdag), Bergeijk, Neerkant (naar zondag 1 maart), Hapert, Best, Luyksgestel (naar dinsdag), Budel-Dorplein, Someren-Eind en Deurne.