Volledig scherm
Drugsafval op het terrein van de Nuenense familie. © Bert Jansen

Raad van State beslist dat familie uit Nuenen niet hoeft op te draaien voor opruimen drugsafval

NUENEN - De Nuenense familie die tot twee keer toe werd gedupeerd door een drugsdumping op hun terrein, hoeft niet te betalen voor het opruimen daarvan. De gemeente draait op voor de kosten. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

Het is alweer een poos geleden dat de drugsdumpingen op het terrein werden gedaan. In september 2016 werd in het weiland aan het Achterbos een busje met drugsafval in brand gestoken en anderhalf jaar geleden, in augustus 2017, werden 45 jerrycans en een grote container met synthetische drugsafval gedumpt en geprobeerd om in brand te steken.

Eind 2017 bepaalde de rechtbank al dat de situatie 'zo bijzonder’ was dat het niet redelijk was van de gemeente om de rekening bij de Nuenense familie neer te leggen. Na die eerste dumping had de familie meer maatregelen moeten treffen om herhaling te voorkomen, betoogde de gemeente eerder. De rechtbank vond echter niet dat de afvaldumpingen de Nuenenaar verweten kon worden.

Woensdag kwam de zaak aan het licht bij de Raad van State. De Afdeling bestuursrechtspraak kwam tot de conclusie dat de familie niets te verwijten valt. Zij hebben niets met het tot twee keer toe gedumpte drugsafval te maken. De gemeente Nuenen vond dat de eigenaren van het weiland de wet wél overtraden, onder meer door het afval te laten liggen. Maar de eigenaren wisten in beide gevallen niets van de dumping. Om die reden vindt de Raad van State dat de gemeente niet bevoegd is om tegen hen op te treden.

Zo komt de Raad van State tot hetzelfde oordeel als de rechtbank, eind 2017.