Volledig scherm
Ad Donkers en Matty Verkuijlen van de dorpsraad Gerwen en Sanders Aarts en Frans van Maasakkers van het bestuur van het dorpshuis (vlnr) © FotoMeulenhof

Radicale verbouwing voor dorpshuis Gerwen

GERWEN - Dorpshuis D’n Heuvel in Gerwen staat voor een uitbreiding en een 'radicale’ verbouwing. Als multifunctionele accommodatie moet het dorpshuis een prominentere rol krijgen in dorp. 

Voor de metamorfose van het dorpshuis heeft de gemeente Nuenen in totaal 530.000 euro gereserveerd. Na een enquête onder de inwoners zijn de eerste schetsen voor het nieuwe dorpshuis woensdagavond gepresenteerd in de dorpsraad. 

Als het aan het bestuur van het dorpshuis én de dorpsraad ligt, krijgt D’n Heuvel een open karakter en verdwijnen aan de binnenkant de muren en kleine zalen. Er komt bovendien een verbinding tussen de sporthal en het dorpshuis. 

Gerwen wil niet als spookdorp eindigen

Op dit moment gebruiken dertien verenigingen het dorpshuis. De initiatiefnemers hopen meer gebruikers in huis te halen. Het dorpshuis is een belangrijk element in het toekomstbeeld dat de dorpsraad voor Gerwen heeft geschetst. De dorpsraad gelooft dat de jeugd de toekomst heeft en wil voorkomen dat Gerwen als een spookdorp eindigt. 

Met bijvoorbeeld een keuken en restaurant ontstaat in het dorpshuis ruimte voor eetclubjes en kookworkshops. Ook denken het dorpshuis en dorpsraad aan bijvoorbeeld accommodatie voor de carnavalsvereniging, muzieklessen, verhuur aan ondernemers, bruiloften, feesten en koffietafels.    

Door een verbinding naar de sporthal te maken kan het beheer door de basisschool worden overgedragen aan het dorpshuis. Zo ontstaat ook de kans om de sporthal intensiever te gebruiken, en niet alleen voor gymles en sport. 

,,Wat we hebben is goed maar we willen graag wat meer saamhorigheid en schwung’’, aldus dorpsraadslid Matty Verkuijlen. Hij vergelijkt het dorp en het dorpshuis met een voetbalclub die met een nieuw voetbalstadion meer inkomsten en een grotere toekomst genereert. 

Vertrouwen op vrijwilligers

D'n Heuvel is in de 19e eeuw gebouwd als lagere school en fungeert al decennia als gemeenschapshuis.  Acht jaar geleden mislukte een initiatief om het dorpshuis toegankelijker te maken voor meer gebruikers. Het bestuur van het dorpshuis en de dorpsraad stonden lijnrecht tegenover elkaar. Het gebouw werd toen alleen gerenoveerd. 

,,Sommigen verklaarden ons voor gek’’, zegt dorpsraadslid Matty Verkuijlen over de nieuwe poging om een kentering teweeg te brengen. Het dorpshuis en de dorpsraad trekken nu eensgezind op. 

Aan een commerciële exploitant denkt het dorpshuis niet. Het streven is om de huur en de prijs van consumpties laag te houden door vooral te vertrouwen op vrijwilligers. ,,We draaien nu op vrijwilligers en dat willen we zo veel mogelijk zo houden’’, aldus voorzitter Frans van Maasakkers. 

Ouderenhuiskamer Den Huikert is een partij die al belangstelling heeft getoond om na de verbouwing te verhuizen naar het dorpshuis.