Volledig scherm
Huizen van het type Heijmans One in Veldhoven. © FotoMeulenhof

Rechter geeft toestemming voor bouw woonunits Nuenen

DEN BOSCH/NUENEN - Aan het Witte Hondpad in Nuenen mogen zestien woonunits voor vluchtelingen en spoedzoekers worden neergezet. De rechter heeft dat maandag bepaald over het enige bezwaar dat de bouw al een jaar belemmert. 

De rechter in Den Bosch maakte maandag aan het eind van een rechtszaak direct korte metten met de argumenten van de bezwaarmaker, de eigenaar van een leegstaand bedrijfspand in de buurt. Zijn belangen worden niet onaanvaardbaar geschaad en de grote behoefte aan woonruimte voor eenpersoonshuishoudens is voldoende onderbouwd, aldus de uitspraak. 

Tekort

Het initiatief voor de tijdelijke huizen is drie jaar geleden ontstaan omdat destijds meer vluchtelingen naar Nederland kwamen dan verwacht. Er was een nijpend tekort aan opvang en huisvesting. 

Nadat aan het Witte Hondpad een geschikte locatie was gevonden gaf de gemeente Nuenen iets meer dan een jaar geleden vergunning aan woningcorporatie Wooninc. voor de plaatsing van zestien huizen van type Heijmans One. 

Frustratie

Door het bezwaar van de buurman is er tot dusver niks gebouwd, tot frustratie en ongenoegen van de woningcorporatie, de gemeente én de lokale politiek. 

De buurman somde voor de rechtbank 46 pagina’s met tegenargumenten op. Hij vreest voor verminderde belangstelling voor zijn bedrijfspand, een lagere huuropbrengst, beperking van eventuele activiteiten en klachten van bewoners over geluidsoverlast. De man vroeg de rechtbank al een keer om uitstel en schitterde ook maandag tijdens de rechtszaak tegen de gemeente door afwezigheid. 

,,Het is een klein braaf plannetje met verder geen weerstand. Het is te zot dat één bezwaarmaker het zo lang kan tegenhouden’’, illustreerde projectleider Berend Swinkels de frustratie namens Wooninc. 

Riskeren

De rechter was snel klaar met de zaak. Ze deed direct uitspraak, tot vreugde van de gemeente en woningcorporatie. 

De gemeente gaat ervan uit dat de buurman zijn strijd voortzet en ook naar de Raad van State stapt. Of Wooninc. dat ook afwacht is nog niet bekend. De woningcorporatie durfde een negatief oordeel van de rechter tot dusver niet te riskeren. ,,We willen deze uitspraak sowieso eerst op papier hebben’’, aldus Swinkels.  

  1. Optocht Son en Breugel verzet naar dinsdag; Valkenswaard en Weert gaan zondag niet door
    Update!

    Optocht Son en Breugel verzet naar dinsdag; Valkens­waard en Weert gaan zondag niet door

    EINDHOVEN - Na Valkenswaard en Eindhoven is ook de optocht in Son en Breugel van zondag afgelast. De Krutjesrapers verplaatsen hun stoet naar carnavalsdinsdag. Het is de eerste optocht die verzet wordt vanwege de slechte weersomstandigheden. De tochten in Valkenswaard en Weert gaan zondag ook niet door. Alle andere carnavalsstoeten gaan vooralsnog wel door, soms in aangepaste vorm om het risico van rukwinden te beperken.