Volledig scherm
Sporthal De Hongerman in Nuenen © FotoMeulenhof

Renovatie sporthal Hongerman in Nuenen 3 miljoen goedkoper dan nieuwbouw

NUENEN - Renovatie van sporthal de Hongerman in Nuenen is grofweg 3 miljoen euro goedkoper dan een sobere variant van nieuwbouw.  Wethouder Joep Pernot (GroenLinks) schrijft dat in een nieuw voorstel aan de gemeenteraad. Het voorstel is aangepast omdat de politiek zich wild was geschrokken van de kosten van het oorspronkelijke nieuwbouwplan à 12,2 miljoen euro. 

Met een minder duurzame nieuwbouw, een mindere uitstraling en met bijvoorbeeld smallere gangen en een kleinere entree denkt de wethouder geld te kunnen besparen. De sobere variant komt volgens hem uit op een bedrag van 8,8 miljoen euro maar dat is nog exclusief 1,4 miljoen investering in het buitenterrein. Ook de kosten voor een tijdelijke sporthal (500.000 euro) zijn niet meegerekend. 

Nadelen renovatie

Op verzoek van de gemeenteraad en tegen de wens van de wethouder zijn ook de kosten van een renovatie geschat. Een renovatie komt neer op 5,5 miljoen euro. 

De wethouder waarschuwt dat een renovatie langer duurt en de sporthal één tot anderhalf jaar buiten gebruik is. De sporters moeten daarom langer uitwijken naar een tijdelijke sporthal waarvan de kosten kunnen oplopen tot 1 miljoen euro. 

Pernot wijst in het aangepaste voorstel bovendien op diverse andere nadelen. Een gerenoveerde sporthal is bijvoorbeeld lastig multifunctioneel te maken. 

Te klein

De basketballers, korfballers, hockeyers, badmintonners en volleyballers die de Hongerman gebruiken hebben zich tot dusver nauwelijks gemengd in de discussie. Zij hebben geen voorkeur voor nieuwbouw of renovatie maar vrezen wel dat de sporthal in beide gevallen te klein is. 

De sporthal in Nuenen-Zuid is het drukst bezet in de hele regio en sommige sporters moeten nu al uitwijken naar sportzalen in andere gemeenten. De sporters waarschuwen het gemeentebestuur voor overhaaste besluiten. 

Voor een groter vloeroppervlakte is geen ruimte, zegt de wethouder. Bovendien drijft een grotere zaal de kosten verder op. 

De discussie staat volgende week weer op de agenda van de gemeenteraad.