Volledig scherm
Monument in het Park in Nuenen vertoont scheuren en moet gemaakt worden © FotoMeulenhof

Reparatie scheurend kunstwerk kost Nuenen 15.000 euro

NUENEN - Reparatie en versteviging van het kunstwerk in het Park in Nuenen dat scheuren vertoont, gaat de gemeente ongeveer 15.000 euro kosten. De gemeente heeft dat laten weten over de offerte die is ontvangen van een restauratiebedrijf uit Breda. Het bedrijf wilde deze week met het herstel beginnen maar wacht nog steeds op groen licht omdat het college van B&W de definitieve beslissing over reparatie al ten minste twee keer heeft uitgesteld. 

Het kunstwerk met een steen die aan vele stalen pijpen hangt, staat sinds 1987 in het Park in het centrum van Nuenen. Het monument is gemaakt door de Bossche kunstenaar Theo Besemer en symboliseert de belangrijke bijdrage die kloosterorden hebben geleverd aan de verheffing van Brabant.

Vrees

Tijdens een inventarisatie van alle kunstwerken in Nuenen werden scheuren ontdekt in de steen. Waarschijnlijk is de steen gaan scheuren omdat kinderen het kunstwerk regelmatig beklimmen. Vanwege de vrees dat stukken steen afbreken staat uit voorzorg al ruim vier maanden een hek om het monument. 

De betrokken kunstenaar zegt dat de gemeente geen keus heeft en opdracht moet geven voor het herstel. Besemer kan zich niet voorstellen dat het kunstwerk niet gemaakt wordt.

Wethouder Hetty Tindemans kan zich evenmin inbeelden dat het college van B&W niet instemt met de reparatie. Ook zij baalt dat het besluit is uitgesteld.   

Verstevigd

Volgens de beoogde restaurateur worden de scheuren in de steen opgevuld. De holle stalen pijpen worden verstevigd, eveneens door ze op te vullen. De aannemer denkt ongeveer twee weken nodig te hebben voor de reparatie maar benadrukt dat goed weer nodig is. 

De gemeentewoordvoerder laat weten dat ‘heel binnenkort’ een beslissing wordt genomen over de offerte.