Theo van den Broek en Piet van der Linden van de werkgroep De Mierlose Zwarte.
Volledig scherm
PREMIUM
Theo van den Broek en Piet van der Linden van de werkgroep De Mierlose Zwarte. © Rene Manders/DCI Media

Samen de Mierlose zwarte redden

MIERLO - De werkgroep De Mierlose Zwarte van het IVN Mierlo vindt dat het de moeite waard is om de Mierlose zwarte kers als soort voor uitsterven te behoeden.

Quote

De Mierlose zwarte is beroemd vanwege de bijzondere smaak, die bepaald wordt door de bodemsamen­stel­ling in Mierlo

Theo van den Broek en Piet van der Linden, IVN Mierlo

Daarom is de werkgroep al sinds 1995 bezig door enten en oculeren de Mierlose zwarte kers te kweken. Intussen heeft zij 1180 van deze boompjes in Mierlo en omgeving afgeleverd.

,,In Mierlo stonden ooit zo’n 2000 kersenbomen”, vertellen Theo van den Broek (63) en Piet van der Linden (75) namens de vijfkoppige werkgroep De Mierlose Zwarte van het IVN Mierlo. ,,De Mierlose zwarte is beroemd vanwege de bijzondere smaak, die bepaald wordt door de bodemsamenstelling in Mierlo. Dat heeft een bepaald kalkgehalte. De Mierlose zwarte houdt van een bodem met een meter zwarte aarde en daaronder het gele zand.”

Omstreeks 1850 ontstond de Mierlose zwarte nabij Mierlo. ,,In 1928 werd de kers onderzocht door promovendus Izaak Rietsema en in 1934 kwam de Mierlose zwarte op de rassenlijst”, weet Van der Linden. ,,Vooral in de omgeving van Mierlo groeide dit ras goed vanwege de bodemgesteldheid.”