Volledig scherm
Het bestuur van stichting Dwèrs op het ijs met van links naar rechts Brigit Span, Frank den Toonder, Inge Jacobs-Koelink, Marc Faase, Anne van Och, Francois van Och, René Filippini, Fedde Boersma en Boudewijn Elmans. © stichting Dwèrs op het ijs

Schaatsen rond de Aardappeleters in Nuenen

NUENEN - Ook Nuenen krijgt mogelijk de kans om aan het eind van het jaar rondjes te draaien op een kunstijsbaan in het dorp. Een groep vrienden en ouders heeft het initiatief genomen om een schaatsbaan neer te zetten rond het beeld van de Aardappeleters in het Park.

Volgens initiatiefneemster Brigit Span trekt de Nuenense jeugd in de kerstvakantie naar omliggende plaatsen om daar te kunnen schaatsen. Een groepje van ongeveer tien ouders heeft daarom de stoute schoenen aangetrokken het plan opgevat om ook in Nuenen een schaatsbaan te realiseren.

Horeca en curlingcompetitie

Het Park is een van weinige mogelijke locaties en daarom is ervoor gekozen om een ijsbaan van 20 bij 30 meter neer te leggen rondom het veelbesproken beeld van de Aardappeleters. Ook is er ruimte gereserveerd voor een horecagedeelte. 

Het plan en stichting Dwèrs op het ijs zijn drie weken geleden officieel gelanceerd, onder andere met een eigen internetpagina. De initiatiefnemers hebben op verschillende plekken in de wijde omgeving schaatsbanen bezocht om inspiratie op te doen. ,,We zitten vol met ideeën.’’

De organisatie denkt bijvoorbeeld aan de organisatie van een curlingcompetitie. 

Startsubsidie

De gemeente heeft enthousiast gereageerd. Er is een startsubsidie van 1500 euro toegekend. De gemeente gaat er vanuit dat de organisatie samenwerkt met de Nuenense horeca. 

Span vertelt dat de horeca is geïnformeerd en dat er met een kandidaat gesprekken plaatsvinden over exploitatie van de horeca bij de ijsbaan. 

Oud-prinsen

Ook met de oud-prinsen van carnavalsvereniging de Dwèrwsklippels is overleg geweest. De oud-prinsen zorgen traditioneel voor een schaatsbaan bij molen De Roosdonck als het lang genoeg vriest. 

De stichting Dwèrs op het ijs gaat niet uit van botsende belangen. ,,De laatste keer dat er in de kerstvakantie op natuurijs geschaatst kon worden, kan ik me niet herinneren’’, aldus de voorzitter. 

Over de prijzen die de organisatie wil vragen aan de schaatsers is nog niets bekend. In mei wil de stichting een definitief besluit nemen over de plannen en een vergunning aanvragen.   

Volledig scherm
Het beeld van de Aardappeleters in het Park in Nuenen. © René Manders