Volledig scherm
Op de Helze in Geldrop is het bij storm gevaarlijk, zo oordelen buurtbewoners. De weg moet door de gemeente worden afgesloten bij die weersomstandigheden, zo vinden zij. © Bert Jansen

Schrik zit erin bij buurtbewoners Helze in Geldrop

GELDROP - Na de flinke storm van afgelopen zondag zit de schrik er goed in bij buurtbewoners van de Helze in Geldrop.

In de Wielewaal te Geldrop en de wijken eromheen is ongerustheid over de bomen op de Helze. Bij iedere storm sneuvelen er de laatste jaren wel een paar. Tijdens de storm afgelopen zondag is er één boom op de auto terechtgekomen en één op een lantaarnpaal. De bestuurder van de auto ontsnapte aan de dood.

Mensen uit de buurt vinden dat de gemeente de Helze bij storm moet afsluiten. Maar daar voelt de gemeente niets voor, aldus een woordvoerder. De bomen worden volgens hem regelmatig gecontroleerd. Dat het nu mis ging noemt hij een toevalstreffer.

Ongerust

De boom die op de auto terecht is gekomen, stond op openbare grond, daar is de gemeente verantwoordelijk voor. De bestuurder van de auto zat beklemd. Op dezelfde middag viel er een andere boom op een lantaarnpaal bij basisschool Vijfblad. Omdat de boom geen enkele vorm van rot vertoonde en er gezond uitzag, maakt een buurtbewoonster zich extra ongerust. ,,Ze vallen zomaar om”, zegt ze.

Bij storm de Helze vermijden is lastig voor automobilisten die naar het centrum willen. De Nuenenseweg is geen alternatief omdat het verkeer daarvandaan niet richting centrum mag. Buurtbewoners willen tijdens een storm wel een alternatieve route nemen, maar er komt veel verkeer vanuit Nuenen en die zijn er niet van op de hoogte dat de Helze bij storm gevaarlijk kan zijn.

Het kappen van de bomen is niemands wens, maar controle door de gemeente is niet afdoende gebleken, zo vindt de buurt.

  1. Geen ruimte voor nieuwbouw sporthal naast of achter Hongerman in Nuenen

    Geen ruimte voor nieuwbouw sporthal naast of achter Hongerman in Nuenen

    NUENEN - Een nieuwe sporthal in Nuenen past niet volledig naast of achter de huidige accommodatie, zoals de gemeenteraad wenst. Huizen rondom sporthal de Hongerman staan té dichtbij om nieuwbouw volledig los van het bestaande gebouw te maken. Onderzoek door een architect in opdracht van de gemeente Nuenen heeft dat uitgewezen. Er resteren vooralsnog drie varianten waarbij de nieuwe sporthal voor een kleiner of groter deel op de huidige plek komt.